1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Трети случай на птичи грип от опасния щам H5N1 потвърден в Пакистан

Трети случай на птичи грип от опасния щам H5N1 потвърден в Пакистан

 

Здравните власти в Пакистан потвърдиха трети случай на вируса на птичия грип H5N1, след като проби от мъртви пилета в столицата Исламабад дадоха положителни резултати при тестовете.

Два случая на смъртоносния вирус бяха регистрирани по-рано сред малки ята пилета и пауни в град Равалпинди, близо до Исламабад, и в Мансера в северозападната част на страната.

"Тестовете на няколко птици, които починаха на 4 февруари в Исламабад, дадоха положителни резултати за наличието на вируса H5N1", заяви Мохамад Афзал, комисар по животновъдството към пакистанското министерство на храните и земеделието. "И трите случая са от домашни стопанства", допълни той.

За първи път смъртоносният вирус бе регистриран в страната през февруари миналата година в Северозападната гранична провинция. Тогава за предотвратяване на разпространението на болестта бяха унищожени около 40 000 птици.

До момента няма регистриран случай на човек, разболял се от птичи грип в Пакистан. Вирусът вече отне живота на 166 души в 11 страни и учените се опасяват, че може да мутира в щам, който да се разпространява леко сред хората, предизвиквайки пандемия сред населението на планетата.

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.