1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Удължава се срокът на прилагане на жива ваксина на свинете

Удължава се срокът на прилагане на жива ваксина на свинете

Държавната профилактична програма за ваксинация на свинете е изготвена във връзка с ангажиментите на България пред ЕС

 

Във връзка с изпълнението на Национална програма за спиране на ваксинацията срещу болестта чума при свинете до 1 януари 2006 г., с решение на МЗГ с два месеца – до 30 август т.г., се удължава прилагането на жива ваксина на всички отглеждани свине в радиус 5 км около промишлени зони и свинекомплекси.

Държавната профилактична програма за ваксинация на свинете е изготвена във връзка с ангажиментите на България пред ЕС, като първоначално, в нея бе заложенo в продължение на 6 месеца свинете да бъдат ваксинирани с жива ваксина и 6 месеца да се извършва маркерна ваксинация.

С настоящото решение се променя изпълнението на програмата, като ваксинацията с жива ваксина ще бъде прилагана в продължение на 8 месеца, а останалите 4-ри месеца, всички новородени свине, неполучили жива ваксина, ще бъдат ваксинирани с маркерна ваксина, с цел да се изравни имунния статус на животните и да се ваксинира цялото поголовие свине, съобщиха от МЗГ.

Според направени проучвания и анализи от експертите в ветеринарномедицинската сфера, чрез направените промени в програмата ще бъдат понесени по-малко икономически загуби при появата на огнища на класическа чума при свинете в страната./focus-news.net

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.