1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Уникална измама със зърно

Уникална измама със зърно

Мошениците изобретили уред, който побърква кантара

 

Търговци изобретили уникален метод за кражба на зърно. Те конструирали устройство с дистанционно управление, което влияе на кантарите за теглене на житото, и така отчитали значително по-малко от действителното количество, съобщиха от полицията. Измамата е била разкрита от РДВР-Плевен след сигнал от кооперация в плевенското село Бреница.

Уникалният уред е съставен от акумулаторна кутия на лека кола, към която е прикачено устройство, което прилича на агрегат от хладилник. Устройството е било свързано с електромагнитна рейка с приемащо устройство и антена, които отклонявала кантари. Цялото устройство тежи около 2 кг, а дистанционното, с което то се задействало, било колкото стандартен мобилен телефон.

Измамниците включвали уреда в момента, в който натовареният със зърно камион се качвал на кантара. Те използвали апаратурата само при покупка на големи количества зърно. Според полицията от всяка сделка те са печелели средно по 10 000 лв. В деня преди покупката отивали при кооператорите и започвали да ги черпят. Докато траела почерпката, един от измамниците незабелязано монтирал устройството под кантара на кооперацията.

Досега полицията е установила 3 случая на измама с уникалното устройство. Според информация на МВР транспортната фирма, собственик на камионите, с които била извозвана продукцията, е регистрирана в Бургас. Засега е задържан само един от измамниците - 38-годишен мъж от Полски Тръмбеш. Той е бил арестуван, след като по устройството за отклоняване на кантарите полицаите намерили негови отпечатъци./novinar.net

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.