1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Унищожени са посеви за 20 млн. лв.

Унищожени са посеви за 20 млн. лв.

Общо 48 хил. дка със слънчоглед са наводнени през последните дни.

 

Щети за 19,8 млн. лв. са нанесли на земеделските култури проливните дъждове от последните дни, съобщиха вчера от земеделското министерство. Възможно е щетите да са много по-големи, защото изчисленията са предварителни, уточниха от ведомството. Окончателните данни ще бъдат огласени след отводняване на площите.

Над 123 000 дка са засегнатите от последните наводнения селскостопански култури. Най-сериозно са пострадали посевите в София, Пазарджик, Пловдив, Бургас, Смолян, Плевен и Враца. Слънчогледовите насаждения са най-пострадали. Общо 48 хил. дка със слънчоглед са наводнени през последните дни. Проливните дъждове са унищожили и 26 хил. дка пшеница, 13 хил. дка царевица и 6 хил. дка зеленчуци.

Жътвената кампания е към своя край, съобщиха от земеделското министерство.

Дъждовното лято е благоприятно за тазгодишната реколта от памук, съобщиха експерти. Специалисти от чирпанския институт очакват през тази година по-високи добиви от миналогодишните. Тогава от декар бяха добити по 180 кг памук.

В страната се отглеждат не повече от 50 000 дка с памук.

25 млн. лв. ще са необходими за възстановяване на съоръженията, засегнати от високите вълни по реките, съобщиха от "Напоителни системи"./novinar.net

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.