1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Установиха птичи грип при дива патица

Установиха птичи грип при дива патица

Има вероятност вирусът да се разпространява от прелетните птици

Дива патица, заразена с вируса H5N8, причиняващ птичия грип, е намерена в Северна Германия. Това е първият европейски случай на заболяването, открит извън птицефермите.

Патицата е открита по време на редовното наблюдение на прелетните птици на остров Рюген в Балтийско море. Той се намира извън 50-километровата зона за сигурност, очертана около стопанството в провинция Мекленбург-Предна Померания, в което за пръв път бе установен птичи грип на европейска почва.

Според министъра на земеделието на провинцията, Тил Бакхаус, епидемията вече се е разпространила на целия континент. Освен това става все по-ясно, че вирусът се пренася от дивите птици, макар че пътят на заразата до момента не съвпада изцяло с миграционния път на прелетните птици.

Министърът е издал заповед всички стопанства да държат птиците на закрито, за да се предотврати разпространяването на болестта. Вирусът е силно патогенен за птиците и води до тяхната смърт. Дали е опасен за хората още не е съвсем изяснено. Въпреки това експертите препоръчват да се спазват високи защитни и хигиенни норми при контакт с всякакъв вид птици.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.