1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Увеличава се броят на пожарите, възникнали в горски масиви и сухи треви и храсти

Увеличава се броят на пожарите, възникнали в горски масиви и сухи треви и храсти

 

Увеличава се броят на пожарите, възникнали в горски масиви и сухи треви и храсти, съобщиха  от РЗПАБ – Смолян. С подобряване на времето започва подготовката на имотите за земеделска работа. Най-често хората събират сухата шума, клони и шишарки и ги запалват. Небрежността при боравене с открит огън при почистването на селскостопанските площи през месец март е причинилa 8 пожара в сухи треви и храсти и лесонепригодни площи.

Служителите на РЗПАБ – Смолян напомнят, че е забранено да се пали огън на по-малко от 500 метра от гората. "Забранено е паленето на сухи треви и отпадъци при почистването на селскостопански имоти. Опасно е да се изхвърлят незагасени цигари в гората. Огън може да се пали само на разрешените за това места. Огънят трябва задължително да се загаси, преди да си тръгнете, а не да се остави да тлее, защото е възможно отново да се разпали и да предизвика пожар. Не трябва да се допуска деца да играят с кибрит и запалки", припомнят огнеборците.

За допуснат и предизвикан пожар от човешка небрежност се носи административно-наказателна отговорност, а при пожар със значителни материални щети се носи отговорност, според НК.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.