1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. В АГРОФОРУМ тази седмица: как се прави успешен проект, свързан с инвестиции по Нитратната директива

В АГРОФОРУМ тази седмица: как се прави успешен проект, свързан с инвестиции по Нитратната директива

И още: най-древната житна култура в света – лимецът, отново е на почит. Защо?

След като в няколко предавания ви запознахме с възможностите, които дава мярка 121, в новото издание на АГРОФОРУМ ще ви срещнем и с един от успешните бенефициенти по мярката. Това е Красимир Минчев от великотърновското с. Никюп. Фермерът, който от 25 години се занимава с млечно говедовъдство, е осъществил проект по мярка 121, за да изпълни изискванията на Нитратната директива. Благодарение на финансиране по ПРСР е изградил европейско торище. Вижте, за да научите неща, които могат да са от полза и за вас.

В предаването ще ви запознаем и с една колкото интересна, толкова и древна култура – лимеца. Защо древната житна култура, от която нашите предци са замесвали хляба си, днес отново се радва на небивал интерес – ще ни разкаже фитотерапевтът Емил Елмазов, който преди десетина години случайно се натъкнал на туфа житни класове, без да подозира какво всъщност е открил. От него ще узнаете и какво ще ни даде това растение, просъществувало 17 хилядолетия, стига само отново да го сложим на трапезата си.

И докато лимеца можем да причислим към евъргрийните в земеделието, то водещи семенарски компании се надпреварват да пускат на пазара нови хитове. По-точно – сортове и хибриди. Ще ви покажем какво предлага една от тях и как родните зърнопроизводители посрещат немската селекция при рапицата и житните култури. С какво тя може да направи нашите земеделски стопани конкурентоспособни – ще научите от новия брой на АГРОФОРУМ.

Селекцията е важна, но растителната защита също не е за подценяване. Затова ще хвърлим светлина и върху новостите в тази област, показани на тазгодишното издание на Хербитур – най-мащабната инициатива в областта на хербологията у нас. Домакин по традиция беше Аграрният университет в Пловдив. Ще ви запознаем с анализи за ефективността на богат набор на продукти, някои от които тепърва ще навлизат, а други вече са се утвърдили в практиката.

И както винаги, няма да подминем и интересната тема за агротехниката. Тя, известно е на всеки земеделец, е също един от решаващите фактори за добрите резултати на полето. В АГРОФОРУМ тази седмица ще ви покажем машини, които пестят време, труд и гориво и които безспорно ще допринесат за подобряване на икономическата ефективност в стопанствата ви. Гледайте, защото има какво да научите!

Видео анонс на предаването може да видите ТУК

Повече информация за предаването може да видите на www.agroforum.bg

Програмата на националното ТВ предаване за селско стопанство
"АГРОФОРУМ"  може да видите ТУК

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.