1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. В Добрич и Силистра расте броят на умрелите диви прасета

В Добрич и Силистра расте броят на умрелите диви прасета

Животните са открити при претърсвания, извършени от ловните дружинки

Девет умрели диви прасета са открити за последните две седмици на територията на Ловното стопанство в Тервел. Четири от пробите са доказани за наличие на африканска чума по свинете. Това стана ясно на проведено заседание на Областната епизоотична комисия в Добрич.

Животните са открити при претърсвания, извършени от ловните дружинки в и извън територията на ловното стопанство. Освен установените случаи на умрели диви прасета в Тервел, в съседната община Алфатар, която попада в Силистренска област, е регистрирано ново огнище на болестта.

Няма констатирани случаи на африканска чума при домашни животни или в промишлени свиневъдни комплекси. Набелязаните мерки продължават да се изпълняват. Преброяването на прасетата в задните дворове е приключило.

До края на седмицата стопаните на домашни прасета ще бъдат уведомени какви мерки ще се предприемат, ако болестта навлезе в задните дворове. Само две от осемте добруджански общини са определили площадки за загробване на умрели животни. В Случай на заболяване при домашни прасета, трябва да има терен за загробването им, предупреди още д-р Каменов.

70 нови огнища на африканска чума по свинете са регистрирани през последните две седмици в съседна Румъния.

 Автор: Галина Недкова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.