1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. В Индонезия жаждата за биодизел убива горите

В Индонезия жаждата за биодизел убива горите

Мащабът на обезлесяването е 2.8 млн. хектара годишно

 

Индонезия е една от малкото държави по света, която все още разполага с огромни екваториални джунгли. Експертите обаче са убедени, че скоро това драстично ще се промени. Горите в страната, и особено тези на остров Борнео, намаляват стремително поради мащабната незаконна сеч и жаждата на фермери и индустриалци да разширят площите за отглеждане на палми, от които се добива биодизел. Ако изсичането продължава със сегашните темпове до 15 години джунглите на Индонезия ще изчезнат, убедени са природозащитници.
Общата площ на тропическите гори в Индонезия се изчислява на 225 млн. акра, което е около 10 процента от всички влажни гори по света.

Според Рули Сумада, експерт по лесничейство в местната природозащитна организация "Валхи" над 60% от защитените зони са сериозно пострадали от изсичане и поради настъплението на палмовите плантации. "Мащабът на обезлесяването е 2.8 млн. хектара годишно. С тази скорост до 2012 г. горите в Борнео, Суматра и Сулавеси ще са напълно унищожени, ще останат единствено на Папуа. Но ако и там сечта продължи до 2022 г., и този остров ще оголее."

Най-голямата заплаха в Борнео и Ачех, разположен в най-северния край на остров Суматра, представлява незаконната сеч, смятат експерти./dnevnik

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.