1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. В Природен парк “Витоша” започва изгаряне на дървесна маса от санитарни сечи

В Природен парк “Витоша” започва изгаряне на дървесна маса от санитарни сечи

 

Изгарянето на остатъците дървесна маса от извършените санитарни сечи в горите, засегнати от съхнене в Природен парк “Витоша” започва утре - 18 май. Това съобщиха от Регионална инспекция по околната среда и водите – София. Изгарянето ще се извършва в местностите “Офелиите”, “Момина скала” и Брезовица” на специално избрани места - в близост до вода и пътен достъп, с цел максимално обезопасяване на районите в противопожарно отношение. На местата, където ще става изгарянето, ще бъдат разположени водоноска, мобилна водна помпа и оборудвана с противопожарни средства жива сила.

Изгарянето ще се извършва под контрола на служители от VI-та Районна служба за пожарна и аварийна безопасност /РСПАБ/, експерти от РИОСВ - София и Държавно лесничейство - София. Изгарянето на остатъците от сечта - клони, части от стъблото и др., представляват благоприятна хранителна база за развитието на вредителя корояд типограф, поради което се налага тяхното изгаряне.

Извършването на санитарна сеч е най-подходящият начин за ограничаване масовото разпространение на вредителя корояд типограф в ПП “Витоша”. Вредителят се появи вследствие на преминалия през територията на парка смерч през 2001 г. Към настоящия момент липсва разработен препарат за борба с насекомото. Използването на такъв би било крайно неефективно, тъй като короядът се храни и размножава под дървесната кора, а третирането с препарати би унищожило и други насекоми.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.