1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. В района на Разлог 150 ниви стават строителни площадки

В района на Разлог 150 ниви стават строителни площадки

 

Над 150 частни имота се борят за смяна на предназначението им от земеделски имоти в такива с право за строеж. “Такова нещо не е имало досега през последните пет-шест години. Само за миналия месец сме свикали три комисии за разглеждане на молбите на хората. През годините събрания са правени по един, най-много по два пъти в месеца, като е имало моменти, когато експертите са се събирали по веднъж на два-три месеца. Такъв бум като в момента не е регистриран досега. Това показва, че областта ни става изключително атрактивна за строителство на хотели, вилни селища и жилищни сгради. Отново най-голям е интересът в района на Разлог, който, както вървят нещата, в близките години ще измести Банско по строителство. Още повече че там нещата стават плавно и в крайна сметка инфраструктурата ще стане много по-добра от тази в Банско. Туристическият поток бавно, но сигурно се изтегля натам, тъй като новите модерни хотели привличат с лукс и стотиците предлагани услуги”, коментира шефът на Областна дирекция “Земеделие и гори” инж. Ибрахим Юрук.

Над 60% от подадените молби са за парцели в района на Разлог, като все по-атрактивен става районът между града и планинското село Бачево.  Вероятно, това се дължи на новопостроения вилен комплекс в края на селото, в който до месец ще бъдат готови десетина ултрамодерни къщички. Те са напълно оборудвани с повечето екстри, предлагани в петзвездните хотели, като се очаква цената на една от тях да надхвърли 50 000 евро. Къщите са пригодени за четиричленни семейства, като типично по американски между тях има тучна зелена морава, а не обичайна българска гледка от редове домати и чушки.

“За този регион най-много са молбите за парцели от един до три декара, но има и няколко от по над 15 дка. За тях обикновено предприемачите заявяват желание за строителство на цели вилни селища от по над 20 къщички, подобно на вече изграденото на главния път между Предел и Разлог руско селище”, допълни Юрук. Тъй като хората вече са наясно с нужната документация, няма върнати молби от комисията. Те са изпратени в София в земеделското министерство, където експертите ще трябва да си кажат тежката дума дали всичките 150 земеделски имота ще станат строителни площадки.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.