1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. В Стара Загора започва процедура по отстраняване на опасни пестициди

В Стара Загора започва процедура по отстраняване на опасни пестициди

Препаратите за растителна защита са около 75 тона и са с отдавна изтекъл срок на годност, неизяснен произход и предназначение

Областна администрация - Стара Загора започва процедура по отстраняване на опасни пестициди. Това стана ясно след като областният управител Йордан Николов успешно защити, пред Междуведомствена комисия, проекта „Преопаковане, транспортиране и временно съхранение на 75 тона пестициди, намиращи се на територията на фирма „Агрохим спектър" ООД, гр. Стара Загора", пише dariknews.bg.

Според Областната управа съществува реална заплаха за възникване на екологични щети, представляващи опасност за човешкото здраве и околната среда. Затова е наложително да се предприемат спешни превантивни мерки за безопасното обезвреждане на пестицидите.

Проблемът е с близо 20-годишна история и е разглеждан многократно, но до момента опасните вещества продължават да се съхраняват при крайно неподходящи условия, които не отговарят на санитарно-хигиенните и екологични изисквания за опазване на околната среда.

Препаратите за растителна защита са около 75 тона и са с отдавна изтекъл срок на годност, неизяснен произход и предназначение. Те се съхраняват на две открити асфалтови площадки. В два от кварталите на града - „Кольо Ганчев" и „АПК", се усеща непоносима миризма, коментират от Областната управа.

Под влияние на метеорологичните условия през последните няколко години значителна част от опаковките: варели, бидони, торби, туби и др., са с нарушена цялост. Съдовете са корозирали и пропукани.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.