1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Вълци върлуват в Южна България

Вълци върлуват в Южна България

Само за миналата година по линия на компенсационния фонд за домашни животни са дарени 34 овце, 8 кози и 7 каракачански кучета на ощетени стопани от Югозападна България

 

Вълци са нападнали стадата на няколко села в Благоевградско в края на миналата седмица. Повече от 40 кози в с. Долна Градищница са били удушени от зверовете. В съседни села пастирите все още уточняват щетите от нападението.

От неправителствена организация "Фонд за дивата флора и фауна" (ФДФФ) съобщиха, че до края на годината ще се направи отчет за точния брой на изядените животни и възстановените щети.

Екип на ФДФФ, работещ по проект за компенсиране на щетите от хищници ще направи необходимите проучвания и ще състави протокол. Ако са спазени условията на неправителствената организация за компенсиране, стопаните ще получат живи кози като обезщетение, обясни Емилиян Стойнов, представител на организацията. Според правилата на фонда, загубата може да се покрие само ако пастирът е имал добро овчарско куче и не е оставил овцете или козите сами на паша.

Само за миналата година по линия на компенсационния фонд за домашни животни са дарени 34 овце, 8 кози и 7 каракачански кучета на ощетени стопани от Югозападна България.Очаква се през тази година броят на раздадените кучета и домашни животни да нарасне.

Независимо от броя на убитите животни обаче фондът може да върне най-много 3 овце или кози на стопанин за една година, обясни още Стойнов.През декември миналата година вълци и чакали бродеха на глутници в Кърджалийско, освирепели от суровата зима. Тогава над 1000 ловци се включиха в хайката. През лятото на тази година незапомнено нашествие на вълци беше регистрирано в селата от Врачанска община.

Застраховането на животни все още е слабо разпространено в България, коментираха застрахователни агенти. Обиконвено застраховки правят собствениците на ферми, и много рядко дребни стопани застраховат животните си. Застрахователните компании предлагат различни усвовия, но в общия случай застрахователната премия е 2% от цената на животното. Това означава, че ако една коза струва 70 лв., застраховката на година е 1,40 лв. Ветеринари, които идват на мястото, където е нападнато животното, преценяват дали то е станало жертва на вълци или чакали. Собствениците на 250 животни в с. Раздол вече са застраховали своите стада.

Някои застрахователни компании предлагат застраховка с разширено покритие. При заплащане на 7% от стойността на животното се покриват всички рискове.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.