1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Възможни са повреди по културите

Възможни са повреди по културите

 

Изключително студеното време в периода от 6 до 12 февруари оказа силно негативно влияния върху презимуващите земеделски култури. Във връзка с тях агрометеоролозите прогнозират масови повреди от измръзване на плодните пъпки и леторастите при десертните и винените сортове грозде, както и при много от овощните култури.

Пораженията ще са по-големи при многократно понижение на температурите до минус 20 градуса С на участъци, които заемат северните склонове и при високостъблени формировки на опорни конструкции. Прогнозата за следващия десетдневен период е агрометеорологичните условия да бъдат променливи, но значително по-благоприятни за трайните насаждения - към 20 февруари се очаква температурите да достигнат на места до минус 15 градуса С. Затова през периода не се очаква да станат допълнителни повреди по земеделските култури. Образувалата се дебела снежна покривка предпазваше есенните посеви от вредното въздействие на зимните мразове.

Задържането на снежната покривка, образувана върху незамръзнала почва, ще отслаби добре развитите посеви с пшеница и ечемик. Поддържането на физиологичните процеси като дишането може да доведе до изразходване на запасите им и увеличаване опасността от изтощаване. Затоплянето на времето ще даде възможност за провеждане на обследване на насажденията за установяване на евентуални щети от студа. При констатирани повреди от измръзване трябва да се търси решение за коригиращи резитби, които да променят натоварването на лозите./mont-press.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.