1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Ветеринари претърсват кланици и пазари

Ветеринари претърсват кланици и пазари

Специалистите призовават купувачите да внимават и с великденските бои за яйца - в стремежа си да се сдобият с боите по-евтино могат да попаднат на китайски стоки, които нерядко са с неизвестен произход

 

Две седмици преди Великден, стартират масови проверки по кланици и животински пазари. Инспекторите от Държавен ветеринарно-санитарен контрол ще инспектират кланиците, тъй като на Великден и Гергьовден хората се опитват да продават непроверено месо, което може да доведе до редица неприятни инциденти. За поредна година инспекторите ще обиколят кланиците и ще дадат последни указания в какъв вид трябва да е предлаганото месо. "Ще следим непрекъснато работата на магазини, тържища и най-вече на кланиците, за да може въпреки натоварената работа да не бъдат допускани пропуски", коментираха експерти от ДВСК.

От Инспекцията за опазване и контрол на общественото здраве и от Асоциацията за защита на потребителите ще правят проверки и за вредна боя за яйца. Специалистите призовават купувачите да внимават много какво купуват, защото в стремежа си да се сдобият с великденските бои по-евтино могат да попаднат на китайски стоки, които нерядко са с неизвестен произход. Друга мания, обхванала хората през последните години, е това как да направят яйцата си по-шарени, с картинки и като цяло с по-атрактивен вид. Това отново обаче крие опасности, тъй като кристалите и найлоновите обвивки, с които се варят яйцата, също могат да предизвикат неприятни алергични реакции. Затова експертите апелират към хората да четат внимателно указанията на опаковките и да следят дали вносните продукти са одобрени по БДС.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.