1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Ветеринарите в нова акция срещу болестта бруцелоза

Ветеринарите в нова акция срещу болестта бруцелоза

Най-активни са мероприятията в региона на община Рила

Ветеринарите в нова акция срещу болести. Преди дни  започнаха  активни проверки за наличие на  болестта бруцелоза при дребни преживни животни. Кръвни проби вече са взети в няколко области от страната. Най-активни са мероприятията в региона на община Рила, където преди повече от година беше открито заболяването. 

За бруцелоза се заговори активно у нас, след като болестта се установи при хора, консумирали заразено мляко и месо. В региона на община Рила, област Кюстендил заболяването беше установено масово в редица стопанства. Това активизира ветеринарните власти и започнаха периодични проверки. Вземането на кръвни проби от едри и дребни преживни животни в рамките на няколко месеца се случва периодично. В област Кюстендил мероприятията стартираха преди дни.

До момента са взети около 300 проби, основно от стопанства, чийто животни са прибрани от  планината -  овце и кози над 6 месечна възраст и говеда над 2 месеца. Изследванията ще се извършват в държавни лаборатории.

Най-голямото огнище в община Рила към момента е ликвидирано по данни от последните кръвни проби на животните. Истинската работа на ветеринарните специалисти, обаче те първа предстои. За месец трябва да бъдат изследвани около 3 хиляди животни. Срокът е до края на декември.

Автор: Снежана Любенова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.