1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Ветеринарният контрол става европейски

Ветеринарният контрол става европейски

През 2006 год. всички стада от едър и дребен рогат добитък и свинете, ще бъдат маркирани по системата "Евровет".

 

За първи път в областта ще бъде направена ваксинация с жива ваксина на дивите прасета срещу класическата чума по свинете. Мярката се налага поради поетите ангажименти на страната ни по договора за присъединяването към ЕС. Според записаното там, след 2006 год. в страната няма да бъде поставяна ваксина на домашните свине против чума, а дотогава трябва да бъдат предприети редица превантивни мерки за профилактика на заразата, включително и в природните биотопи.

Предвижда се освен ваксинацията на дивите прасета да бъде засилен и контролът върху нерегламентираните животински пазари и сметищата, край които се отглеждат свине. Във връзка с това РВМС-Монтана, предупреждава хората, които искат да си купят прасе за гледане вкъщи, да правят това от регламентирани производители от ферми, регистирани като такива.

През 2006 год. всички стада от едър и дребен рогат добитък и свинете, ще бъдат маркирани по системата "Евровет". Това означава, че българското животновъдство ще бъде поставено под пълен ветеринарен контрол по европейските стандарти. В област Монтана поставянето на ушни марки на животните върви във всички общини като същевременно данните за тях и за хората, които ги отглеждат, се вкарват в компютър, каза по повод новия начин за осъществяване на ветеринарен контрол директорът на РВМС-Монтана д-р Людмил Антов./mont-press.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.