1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Виси ли дамоклев меч над свиневъдството

Виси ли дамоклев меч над свиневъдството

До средата на годината трябва да спрем да ваксинираме свинете с жива ваксина. Опасната болест тлеи при дивите прасета

 

България не може да изнася свинско месо, защото ни е наложена забрана за износ на свинско поради използването на ваксина против класическата чума по свинете, която в Европа е забранена. България и Румъния са поели ангажимент пред Европейската комисия до края на тази година да се преустанови използването на жива ваксина срещу чумата. Това естествено, че безпокои хората от бранша, защото споразумението с Европейския съюз налага преминаването към маркерна ваксина, която е по-скъпа и също предпазва свинете от най-опасното заболяване, а служи и за проследяване на здравословното им състояние. От началото на 2006 год. сме длъжни да спрем всички видове ваксинации.

В същото време мнозина специалисти твърдят, че все още не сме готови да спрем ваксинациите против чумата на свинете, без да се появят сериозни последици за бранша. Защото сроковете били кратки. Единственият метод за борба с чумата след премахването на ваксинациите остава тоталното унищожение на заразените ферми и всички животни в тях.

Други специалисти твърдят, че при поява на класическа чума в една ферма в най-близките около нея свиневъдни стопанства - в радиус до 2-4 километра, свинете трябва да се ваксинират. Това ново решение е било прието от Европейския съюз, но само при положение, че се използва маркерна ваксина. Тя предпазва животните както конвенционалната ваксина, но същевременно позволява да бъде открито наличието на вируса чрез серологично изследване. При използването на маркерна ваксина животните не се смятат за ваксинирани и методът се одобрява от ЕС. Но маркерната ваксина е скъпа. По информация от Националната ветеринарно-медицинска служба у нас ще се внасят два вида маркерни ваксини, които са одобрени за използване в ЕС. У нас те също са изпитвани от комисия, назначена от НВМС и е доказано, че са базвредни. На опасенията на стопаните, че маркерната ваксина е по-скъпа и не всеки фермер ще може да си я позволи. От НВМС заявяват, че за регистрираните стопанства, които отговарят на наредбата за отглеждане на свине, тя ще бъде безплатна.

В същото време държавата трябва да обезпечи фонд, подобен на бившия "Епизоотии", който беше ликвидиран, но сега напротив, Евросъюзът настоява да има такъв и от него да се обезщетяват собствениците на ликвидираните свинеферми.

Вероятно за всички по-крупни свиневъди проблемът с ваксината и компенсациите ще бъде точно така. А какво да правят онези стопани, които отглеждат по няколко, или само по една свиня за собствена консумация? Ще им съборим кочините, ще ги принудим насила да си плащат ваксините, или ще ги оставим да карат на собствен риск като потенциални източници на зараза. Все още не всичко е изяснено, а времето напредва./ mont-press.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.