1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Времето на жътвата идва

Времето на жътвата идва

Очакваното относително сухо време ще ограничава развитието на гъбните болести по земеделските култури с изключение на брашнестите мани

 

Ечемикът в по-голямата част от полския район на областта е приключил развитието си през първата половина на юни, казват специалистите. През следващия период при пшеницата в зависимост от сеитбените дати и надморската височина ще се наблюдават различни фази на зрелост. При посевите във високите полета на Берковско и Вършечко ще протича млечната зрелост и преход към восъчната. В равнинните райони ще се наблюдава масово восъчна зрелост.

Очакваните до 30 градуса високи температури ще поддържат ускорени темпове на развитие при пролетните култури. През периода при слънчогледа ще продължи формирането на съцветия. Добрата влагозапасеност ще осигури нарастващото водопотребление при слънчогледа и царевицата за следващото десетдневие. При царевицата през периода ще протича процес на листообразуване. В бобовите ниви в зависимост от времето на сеитбата ще има цъфтеж и формиране на чушките. Прогнозираните обаче дневни максимални температури до 35 градуса С ще имат неблагоприятно въздействие върху цъфтежа и оплождането при боба и други зеленчукови култури.

Очакваното относително сухо време ще ограничава развитието на гъбните болести по земеделските култури с изключение на брашнестите мани. Времето ще бъде подходящо за подготовка и старт на най-важната за сезона кампания - жътвата на пшеницата и ечемика.

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.