1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Времето ще продължава да пречи на стопаните

Времето ще продължава да пречи на стопаните

 

През следващия десетдневен период съществена промяна на агрометеорологичните условия не се очаква. Прогнозираното хладно и дъждовно време ще поддържа неблагоприятни условията за провеждането на почвообработки и механизираното прибиране на царевицата, слънчогледа, картофите и др. Очакваните през периода валежи ще доведат до сериозно закъснение на предсеитбената подготовка на площите и пропускане на оптималните агротехнически срокове при есенниците. От началото на октомври започват да текат агротехническите срокове за сеитбата на пшеницата в Северна България.

През периода прогнозираните под нормата топлинни условия ще забавят узряването на винените сортове грозде и късните сортове овошки и зеленчуци. Влажното време ще влоши качеството на плодовата и гроздовата реколта и ще бъде предпоставка за масово развитие на сиво гниене по гроздето и късно кафяво гниене при късните сортове овошки.

В края на периода във високите полета се прогнозира стабилизиране на времето и чувствително понижение на максималните температури. В отделни райони са възможни слани. При първа възможност стопаните, които отглеждат круши, трябва да проверят дърветата за наличието на крушов пъпкопробивач и при плътност, надвишаваща 5-6 бръмбара на едно дърво да се пръска с подходящ инсектицид - вазтак - 0,02 на сто, децис - 0,03 на сто, агрия 1050 - 0,15 на сто. Борбата с този неприятел е ефикасна само срещу възрастните форми в началото на есента./mont-press.com

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.