1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Всяко пето растение от известните 380 000 растителни вида е застрашено от изчезване

Всяко пето растение от известните 380 000 растителни вида е застрашено от изчезване

Семейството на иглолистните е най-застрашено

Всяко пето растение от известните 380 000 растителни вида е застрашено от изчезване, дължащо се предимно на човешка дейност, съобщиха Ройтерс и АФП, цитирани от BTV.

Един месец преди срещата по биоразнообразието в Нагоя, учените от британската ботаническа градина Кю гардънс, лондонския Природонаучен музей и Световния съюз за опазване на природата представиха данните от първата Червена книга за растенията, съставена на базата на представителна извадка.

Изследването, продължило 5 години, е обхванало по 1500 вида от царството на растенията. От проследените 7000 вида, 22 процента са класирани като "застрашени". От тях 4 процента са в "критична опасност", 7 процента "в опасност", 11 процента са "уязвими".

Застрашените видове са "пет пъти колкото флората на Британските острови" - каза Нийл Бръмит от Кю гардънс.

За изчезването на дивите растения най-голяма отговорност носи човекът. На селското стопанство, скотовъдството, обезлесяването, урбанизацията се дължат 81 процента от тези случаи, срещу под 20 процента, предизвикани от естествени причини (пожари).

Семейството на иглолистните е най-застрашено, а най-засегнати са тропическите джунгли. 33 процента от видовете не са достатъчно известни, за да бъде определено нивото им на консервация.

Смята се, че 20 до 30 процента от растенията на Земята още не са открити и описани. Специалистите се опасяват, че някои ще изчезнат, преди да бъдат изучени.

Растенията са по-застрашени от птиците и също толкова застрашени като бозайниците, които получават повече внимание.

За екосистемата растенията са от голямо значение. "Те са основата на живота, осигуряват чистотата на въздуха и водата, дават ни храна и енергия", каза директорът на Кю гардънс Стивън Хопър.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.