1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Втори ден продължават пожарите в Казанлъшко

Втори ден продължават пожарите в Казанлъшко

 

Пожари вилнеят в Казанлъшко повече от два дни. Областният управител Мария Нейкова обяви бедствено положение в Мъглиж и Казанлък, което ще продължи до 28 юли. Късно вечерта на 24 юли беше изпратен противопожарен влак с водоноски. Над 1000 души се включиха в гасенето на стихията, за да не бъде допусната до населени места и до Завод № 4 на военния завод "Арсенал", който е в посока Мъглиж. Пожарът между язовир "Копринка" и с. Горно Черковище е възникнал от 4 огнища на значимо разстояние едно от друго. Обхванал е 8 кв.км. площ.

В местността "Каракос" и в землището на с. Долно изворово горя горски масив. Огънят е обхванал 25 кв. км. Унищожени са стотици декари иглолистна, широколистна гора и овощни градини. Вчера в гасенето се включи хеликоптер на частна софийска фирма, който зарежда вода от Копринка и изсипва на един курс 3 тона. Критичната ситуация е овладяна, но духа вятър.

Може да има някъде скрит източник, който да възпламени отново, затова сме оставили охрана, заяви директорът на ОД ПБЗН комисар Славчо Славов. Пожарът в Каракос е възникнал в сухи треви, съобщиха от полицията. Според областният управител на Стара Загора Мария Нейкова е нужна не само лична отговорност при опазването на околната среда, но и законодателни промени по отношение на увеличаване на глобите.

"Аз съм за санкции в най-строгия смисъл когато става въпрос за безотговорно поведение, ако има умисъл – трябва да са още по-бозкемпромисни, за да могат да се ограничат пожарите", категорична е Нейкова.

Няколко километра просеки са разкопани от верижните машини на "Мини Марица изток" и между границата на Хасковска и Старозагорска област, за да не се прехвърли пожара от харманлийските села към Гълъбовското село Главан. До момента в старозагорско са нанесени щети от пожари в горски масиви за близо 3 млн. лв.

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.