1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Явор Гечев: Асен Василев изнесе данни за вноса на украинското зърно, които са откровена лъжа

Явор Гечев: Асен Василев изнесе данни за вноса на украинското зърно, които са откровена лъжа

Опасно е да се нагнетява напрежение между производители и потребители

Финансовият министър Асен Василев вчера изнесе някакви данни за вноса на украинското зърно, които са не само спекулативни, ами са откровена лъжа. Това заяви пред БНТ бившият служебен министър на земеделието Явор Гечев.
"Ние произвеждаме 8 млн. тона зърно, консумираме 1 млн. тона. Стоката от Украйна е заместена с българска стока, откъде идва ДДС-то тогава. Тези данни не отговарят на истината", обясни Гечев.
Като "откровена лъжа" той определи и твърдението на Асен Василев, че българинът яде по-скъп хляб и по-скъпи храни, защото е бил забранен вносът на украинско зърно. Той показа графики с цените на основни храни за първите шест месеца на годината, според които цените на стоки като хляб, брашно, олио, масло, кисело мляко, кашкавал и прясно мляко отиват надолу.
"Пазарът е световен и ние сме изключително малки, за да повлияем на световните цени." Явор Гечев предупреди, че е опасно да се нагнетява напрежение между производители и потребители и предложи експертиза на правителството, ако не разполага с такава, за да се реши проблемът.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.