1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Загубите от птичия грип в световен мащаб са $10 млрд.

Загубите от птичия грип в световен мащаб са $10 млрд.

Щъркелът може да ни донесе зараза вместо бебета, предупреди Нихат Кабил

 

10 млрд. са загубили досега производителите на кокошки и яйца по света от птичия грип, обявиха от Световната здравна организация. Всички експерти са единодушни, че продължително време ще ни се наложи да живеем с вируса на болестта, заяви министърът на земеделието Нихат Кабил.

Той коментира посещението си в Румъния, където обсъди обстановката в региона с колеги от Турция, Украйна и Молдова. Опасността не е отминала, още повече че предстои обратният прелет на север на всички птици, които зимуваха в Африка. Не бива да забравяме, че от Африка ще дойде щъркелът и вместо бебета да ни донесе някоя беля, предупреди Кабил. Той заяви, че министерството и ветеринарите имат готовност още при появата на първите щъркели да проследят поведението на птиците и евентуално да бъдат взети проби за изследване за вируса на птичия грип. В Румъния са изследвани домашни животни от огнищата на болестта, които са създали антитела срещу заразата. Това са кучета, котки, прасета и коне. Те са реагирали на болестта и това е важен фактор, каза Кабил.

Той предложил през месец май София да стане домакин на международна научна конференция за птичия грип.

Министърът се оплака от румънските медии, които поставяли под съмнение факта, че в България няма птичи грип. У нас няма масова смъртност в птицекомплексите, следователно нямаме огнища на птичи грип по домашните птици, увери Кабил.

AGRO.BG 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.