1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Заловиха фалшиви препарати за растителна защита

Заловиха фалшиви препарати за растителна защита

Продуктите са засечени на ГКПП Капитан Андреево


Фитосанитарни и митнически инспектори са конфискували на ГКПП Капитан Андреево количества неразрешени продукти за растителна защита. Продуктите са с произход Турция, в малки опаковки, с етикети на турски език, превозвани в лични автомобили и бусове и предназначени за директна употреба от земеделски производители. Това информират от Националната служба по растителна защита. Вече са се появили в селскостопански аптеки в южния регион, но не е изключено да навлязат и навътре в страната.

В информацията на службата се предупреждава, че въпросните химически продукти са забранени за употреба в Република България и в Европейската общност и не би трябвало да се появяват на пазара и да се използват в практиката.

Съгласно член 14, алинея 1 от Закона за защита на растенията, продуктите за растителна защита, които се предлагат на пазара, единствено са разрешени със заповед на министъра на земеделието и храните. Съгласно член 14, ал.1 от ЗЗР, продуктите за растителна защита се предлагат на пазара с етикети на български език. Земеделските производители са длъжни да знаят, че извеждането на борбата с болестите и вредителите по земеделските култури се извършва само с разрешени за употреба в Република България продукти за растителна защита при съответната култура, вредител и с точно регистрирана доза.

Купуването на продукти за растителна защита трябва да става само от търговски фирми, получили разрешение от Националната служба за растителна защита за търговия с препарати за растителна защита.

Според анализа, не само етикета на опаковката, а и съдържанието й е фалшиво. Освен че етикетите са без посочен партиден номер, име на фирмата преопаковчик и дата на производство, анализът на препарата Афалон 45 СК, направен в Централната лаборатория са химични изпитвания и контрол-София, сочи, че пробата, предоставена за изпитване не съответства на показателите, одобрени при разрешаване на продукта. За нарушение на посочените норми в ЗЗР е предвидена административно-наказателна мярка.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.