1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Започна първата в България Зелениада

Започна първата в България Зелениада

 

Триатлон в Рила с катерене, колездене и трекинг, фестивал с музика и екологично чисти продукти, уъркшопи и местен фолклор, панаир за спортна екипировка и демонстрации на екзотични за България спортове могат  да са един от добрите начини природата и местният бизнес да съществуват хармонично заедно и да печелят един от друг, смятат организаторите на Зелениадата в Рила.

Британски съвет България и Екологично сдружение "За Земята" застават заедно в подкрепа на природата и спортовете, които не я увреждат, а  развиват местните общности в първия по рода си спортен триатлон в Рила .

Множеството събития са част от международния проект на Британски съвет "PLAY IT  GREEN", който се осъществява от и за млади хора от Обединеното кралство, България и Албания. Обмяна на опит в полза на едно по-съвременно и адекватно управление на националните паркове в трите страни, насърчаването на атрактивните спортове сред природата и популяризирането на онези от тях, които не я увреждат и са благоприятни за местния бизнес, са основните мотиви млади хора от трите държави да обединят усилията си в общ атрактивен и полезен проект.
Българското централно събитие – триатлонът в Рила ще се проведе над с. Самораново до Дупница и в неговата организация ще се включат партньорите на българската страна от Обединеното кралство и Албания.

Триатлонът беше открит сутринта на 7 юли от 9.30ч. от посланика на Великобритания в България Н.П. Джеръми Хил. Самият той ще се включи в състезанието, макар че не може да се състезава за голямата награда – пътуване до Lake District – национален парк в Обединеното кралство. Награждаването ще бъде на 8-ми юли и ще бъде в различни категории и с подкрепата на множеството партньори на проекта и представители на бизнеса, подкрепящ природата.

Като част от проекта, в България ще пристигнаха и едни от най-добрите експерти по парково управление от Обединеното кралство, доказали на практика възможностите един национален парк да печели от девствеността на природата, а не от унищожаването й.

На 8 юли, неделя, от 18.00 ч., гражданите в София пък ще могат да участват във форум-театър – новаторска форма на дебат за съдбата на националните паркове. Форум-театърът ще се проведе в градинката на Народния театър, от страната към бул. Цар Освободител.

Последната фаза включва интерактивен дебат на 9 юли с експерти, инвеститори, журналисти и екологични организации в Център за Култура и Дебат "Червената къща"./evropa.dnevnik.bg

 

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.