1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Заради птичи грип: 10 хил. под карантина в Букурещ

Заради птичи грип: 10 хил. под карантина в Букурещ

Властите са регистрирали "масово бягство" на жителите на засегнатите райони

 

Близо 10 хиляди жители на Букурещ днес няма да могат да напуснат домовете си заради карантината, наложена в два района на румънската столица, които вчера бяха потвърдени официално като огнища на птичи грип, предаде ИТАР-ТАСС.

В двата района се въвеждат ограничения върху движението на автомобили, ще бъде извършена санитарна обработка, а всички отглеждани там домашни птици ще бъдат избити.

Карантината може да остане в сила от шест до 30 дни, в зависимост от решението на санитарните власти. В зоната под карантина попадат близо 600 къщи, в които се отглеждат както птици, така и други домашни животни. Ветеринарните служби съобщиха, че ще бъдат унищожени близо 6 хил. домашни птици от засегнатите райони.

Властите в Букурещ са регистрирали "масово бягство" на жителите

на засегнатите райони. Хората предпочели да отидат при свои роднини в други части на столицата или да напуснат града, посочва агенцията.

Повторната поява на птичи грип в Румъния може да е причинена от болни птици, внесени от Словакия и Унгария, съобщават днес румънските вестници "Адевърул", "Гъндул" и "Журналул национал", като се позовават на доклад на Румънската служба за разузнаване (РСР).

Документът е бил изпратен вчера на президента, премиера и на министрите на вътрешните работи, земеделието и здравеопазването. В него се посочва, че болни птици са били внесени от фирми в Брашов, които след това са ги продавали в Румъния. Само от Унгария са били докарани 48 хил. пуйки за един ден.

Фирмите "Драком" и "Пати Прод" от птицевъдната платформа Кодля край Брашов са внесли през последните месеци десетки хиляди живи пуйки.

Над 20 хил. пернати измряха в румънски ферми за относително кратко време, посочва "Журналул национал". Установено е, че във фирмата "Протан"-Кодля в периода 2-12 май са били изгорени близо 200 т трупове на птици, се посочва в доклада на Румънската разузнавателна служба, цитиран от вестника.

По данни от румънското министерство на земеделието броят на огнищата на зараза с птичи грип в Румъния към настоящия момент е 25 - в областите Брашов, Вранча, Бузъу, Бакъу, Ковасна, Сибиу, както и в община Букурещ, се посочва в съобщение на Министерството на външните работи (МВнР) у нас.

Предполагаеми, но непотвърдени огнища има освен в гореизброените региони и в областите Прахова, Алба, Муреш и Нямц. В столицата Букурещ положението е тревожно, в кв. Андронаке е обявена карантина от първа степен, допълват от МВнР.

За осигуряване на карантината в района са изпратени 2200 жандармеристи и полицаи, се казва още в съобщението./netinfo.bg

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.