1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Заразен нодуларен дерматит е установен във Врачанско

Заразен нодуларен дерматит е установен във Врачанско

БАБХ започна обработка на зоните около реките против кръвосмучещи насекоми в областите Благоевград и Кюстендил

Лабораторните изследвания са потвърдили наличието на нодуларен дерматит във ферма в село Бързина, община Хайредин, съобщи пред БНР Милчо Костурков, директор на Агенцията по безопасност на храните във Враца. От всичките 17 животни в стадото е болна само една крава, но цялото стадо ще бъде умъртвено, а собственикът му ще бъде обезщетен от държавата, пише dnevnik.bg.

Ще бъде извършена дезцинфекция както на помещенията, така и на околната среда, обясни д-р Костурков.

Според собственикът на фермата рапространението на тази вирусна болест във Врачанско е тежък удар по животновъдството, един от малкото развиващи се отрасли в региона.

Заразният нодуларен дерматит не е опасен за човека, но е смъртоносен за едрите преживни животни. Начините на предаване и разпространение на болестта са чрез комари, мухи, кърлежи и други насекоми, както и чрез директен контакт между здрави и болни животни.

Агенцията по храните започна тази сутрин обработка на огнищата на нодуларен дерматит и зоните около реките против кръвосмучещи насекоми в областите Благоевград и Кюстендил. От Агенцията предупредиха пчеларите да не пускат пчелите в рисковите зони.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.