1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Заседание на епизоотичната комисия свиква областният управител на Плевен днес

Заседание на епизоотичната комисия свиква областният управител на Плевен днес

Според заповедта на НВМС ваксинацията на диви свине се забранява

 

Днес, 9 март, ще се проведе заседание на Областната епизоотична комисия, съобщи Латинка Светозарова, пиар на областната администрация. 

Заседанието се свиква на основание заповед на генералния директор на Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС), с която се регламентира промяната на държавната профилактична програма на НВМС за 2005 г., свързана с поетапното спиране на ваксинацията срещу класическа чума по свинете. На днешното заседание ще бъдат набелязани конкретни мерки в изпълнение на заповедта за Плевенска област. 

През 2005 година ваксинацията срещу болестта класическа чума по свинете ще се извършва както следва: за периода от 1 януари до 30 юни ще се ваксинират всички свине и прасета с жива ваксина щам К. През второто полугодие на 2005 г. - от 1 юли до 30 декември, ще се извършва ваксинация срещу класическа чума по свинете само в свиневъдни обекти, които са регистрирани и отговарят на изискванията на Наредба № 29 от 15 юли 2003 г. за ветеринарносанитарните изисквания към животновъдните обекти за отглеждане на свине. Ваксинират се само свине и прасета, които не са ваксинирани с "жива" ваксина щам К през първото полугодие на 2005 г. През второто полугодие ще се ваксинират неваксинираните с "жива" ваксина щам К прасета с "маркерна" такава по посочена от производителя схема в упътването за прилагане на ваксината.

Според заповедта на НВМС ваксинацията на диви свине се забранява. На заседанието си днес членовете на Областната епизоотична комисия ще обсъдят още ограничаването и недопускането на търговия със свине на пазари, които не са регламентирани, съгласно Наредба № РД-00-6 от 24 февруари 1995 г., както и засилването на контрола по пътищата с цел да не се допуска движение на свине, които не са маркирани и не се придружават от ветеринарномедицинско свидетелство.

Районната ветеринарномедицинска служба в Плевен трябва да изготви карта за всяко свиневъдно стопанство, което отговаря на изискванията на Наредба № 29, в която да се обозначат намиращите се в радиус от 3 километра от стопанствата свиневъдни обекти, представляващи епизоотичен риск./posredniknews.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.