1. Начало
  2. Новини
  3. Селекция
  4. Българин е бащата на черната роза

Българин е бащата на черната роза

Неделчо Гоговски създал 18 уникални сорта

 

Една дама ще се впечатли много повече от букет рози, ако те са черни или сини. Нестандартното винаги създава повече емоции, убеден е 62-годишният селекционер от Хасково Неделчо Гоговски. Според него освен с вино и сирене България може да пробие в Европа и с цветя.

Гоговски се прочу като "баща на черната роза" у нас. Познатите му и до днес се обръщат към него с "професоре", въпреки че няма тази титла. Завършва ВСИ-Пловдив като първенец на випуска. Още във втори курс младият агроном става кръжочник в катедрата по декоративно градинарство. Интересът му към кралицата на цветята - розата, го прави популярен в научните среди още на младини. Тайнството на черната роза или синята й сестра са разработки, които го поставят в листата на сензационните откриватели. Преди университета мечтаех да стана свещеник, но големият атеизъм и иронията към семинаристите по онова време ме отказаха. И така вместо духовник станах агроном. Това е била кармата ми, убеден е ученият.

След като се дипломира във ВСИ, е награден със златен часовник и покана за работа в института. Насочва усилията си към разработките с декоративната роза. Кръстосвах различни сортове, като търсех определено генетичните аспекти, по които става наследяването на белезите от двамата родители, разказва селекционерът. С публикациите си, че генетично натоварената хромозома е мъжката, младият учен преобръща изцяло тогавашната теория. Опълчих се срещу съветската наука, според която новият индивид наследява майчините качества. Твърденията ми ме поставиха в немилост, признава Гоговски. Въпреки това не се предава.

Започва да работи още по-усърдно. Разликата беше, че вече не се публикуваха никъде резултатите ми. Когато изваждах моите селекции на бял свят обаче, в очите на хората личеше възхищението от това, което съм направил. Това ме окуражаваше да продължа, връща се назад Гоговски. През 70-те години той вече има 18 селекционирани сортове рози. Хората виждаха предимствата и определено предпочитаха на пазара на цветята новите видове. Черната роза обаче ги стресна. Много я възприеха и като погребална, обяснява ученият. На Запад обаче заедно с черното лале естествено черната роза е сред най-търсените цветя. Посредством тях можеш да бъдеш много оригинален и да изразиш по-нестандартни послания. Тези цветя крият особен финес, твърди селекционерът. По-голям успех от черната му носи синята роза. Макар че синият цвят е мечта на всички селекционери, не смятам, че това е върхът в работата ми, казва Гоговски. Голямата му мечта била да направи роза с цвета на сивото гълъбче.

Хасковлията имал много селекционни материали. Криел ги в с. Клокотница. Злосторник обаче разбрал за това и задигнал една част от насажденията, а друга унищожил. След години в едно село видях моята роза. Жената в двора обаче отказа да признае откъде има цветето. Като всеки баща и аз си познавам децата, категоричен е откривателят. За щастие друга част от най-красивия селекционен материал е запазена в градинката на хасковска адвокатка. Надявам се, който е получил цвете от мен, един ден да си ме спомня чрез него.

Ние живеем, докато сме в спомените на хората, друго признание не търся, добавя Гоговски. Според него нашенските сини и черни рози притежават всички качества, за да пленят западняците. Ученият твърди, че с географското си разположение между три реки и в близост до един фьон, Хасково е благоприятен и за отглеждането на маслодайната роза. Между 4-5 хиляди долара струва кило розово масло, казва специалистът. Според него сега е моментът младите бизнесмени да използват различните европейски проекти за финансиране, за да започнат да отглеждат екзотични рози./standartnews.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.