1. Начало
  2. Новини
  3. Селекция
  4. Дивото прасе се изражда, алармират шуменски ловджии

Дивото прасе се изражда, алармират шуменски ловджии

Проблемът с израждането на дивото прасе засяга цяла Североизточна България, където отглеждането на свине на свободен пасищен принцип е масов поминък

 

Дивите прасета в Шуменско се израждат, алармират местните ловджии. Глиганите се чифтосвали със свободно пасящите по къра стада от типичната за региона източнобалканска порода. В резултат се пръквало потомство, което бързо нараства на тегло, но има по-къси глиги, които не струват като трофеи. "Трофеят е най-ценното, заради което се стреля, и всеки милиметър носи точки", каза председателят на Регионалната комисия за оценка на ловни трофеи и експерт по лова в Районното управление по горите в Шумен инж. Георги Будаков. Според него разликата в дължината на глигите на мелезите и "диваците" са от порядъка на 3-4 сантиметра.

Според специалистите мелезите имат по-черна и по-лъскава козина. За разлика от дивите, 3-4-годишните висококръвни мелези достигат 250-300 килограма. Дивите са по-светли, сивокафяви на цвят, с по-дълъг череп и по-масивен гръден кош.

Проблемът с израждането на дивото прасе засяга цяла Североизточна България, където отглеждането на свине на свободен пасищен принцип е масов поминък и се практикува почти безконтролно. "Размиването" на породата води до промяна на генетичните качества, влошаване на здравословното състояние и възможностите за възпроизводство при естествени условия. Дивото прасе обикновено ражда през март - април. Напоследък обаче ловците срещали малки даже през септември. Къснороденото потомство трудно преживява зимата и е податливо на болести.

236 хил. евро са общите приходи в региона по линия на международния ловен туризъм за 2004 г., съобщи инж. Будаков. "Отличник" пак е поповската дивечовъдна стнация "Черни Лом" със 170 хил. евро, от които 130 хиляди са от трофеи. Само там са отстреляни 4 капитални трофея от благороден елен, всеки от които е с повече от 230 точки по CIC. Гостите на резерватите са отстреляли 16 благородни елена, 5 лопатара, 5 сръндака, 1 зубър и 69 глигана. Комисията е дала 18 златни медала, 8 сребърни и 7 бронзови. Приходът на "Паламара" е 14 000 евро, а на "Воден" - 44 000 евро./Агенция "Фокус"

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.