1. Начало
  2. Новини
  3. Селекция
  4. ЕП е отворен за новите селекционни технологии

ЕП е отворен за новите селекционни технологии

Новият закон трябва да замести остарелите правила, приети преди 20 години

Европейският парламент е по-благосклонен да приеме новите геномни методи за селекция, отколкото досегашното генно модифициране. Голямо мнозинство от всички парламентарни групи вижда в генната ножица големи възможности за селското стопанство, против са единствено Зелените.
 
Според застъпниците на новите технологии те ще създадат нови сортове растения, които са резистентни срещу болести и по-издръжливи на засушаване. Затова народните представители настояват Европейската комисия да започне законодателен процес, който да поощрява генната ножица и други подобни методи. Новият закон трябва да замести остарелите правила, приети преди 20 години, които изцяло забраняват генното модифициране, тъй като те не позволяват регулацията на модерните технологии. Освен това предишния закон носи риск от загуба на научен потенциал, ако изследователите в Европа не виждат тук бъдеще за своите разработки.
 
Италианският депутат Паоло де Кастро, който между 2009 и 2014 година беше председател на Аграрната комисия в Европарламента, е убеден, че генната ножица е далеч по-сигурна от досегашните генни модификации, тъй като не внася чужда ДНК в растението. Така новите кръстоски са също толкова безопасни, както и традиционните селекционни методи, смята де Кастро. Именно тези предимства трябва да бъдат обхванати от новия закон.
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.