1. Начало
  2. Новини
  3. Селекция
  4. Генната банка на прасковата край Сливен предлага 350 сорта праскови

Генната банка на прасковата край Сливен предлага 350 сорта праскови

10 889 декара прасковени градини се отглеждат в област Сливен

 

Над 350 сортови образци на праскови се съхраняват и отглеждат в Генната банка на прасковата край Сливен. Генната банка е съчетание от опитно поле на площ 500 декара и разсадник на площ 250 декара.

Генната банка, единствената по рода си в страната, е създадена и работи от 1987 година. За предстоящия празник на прасковата "Златна праскова - 2004", който ще се проведе на 12 август в с. Гавраилово, край Сливен, ще бъдат представени за дегустация над 60 сорта праскови.

10 889 декара прасковени градини се отглеждат в област Сливен. "Това е половината от площите с праскови в цялата страна" – каза Красимир Пахов, началник - сектор в Областната служба "Съвети в земеделието". 3 500 декара млади градини са създадени през последните две години. Само тази година са засадени още около 1000 декара с прасковени дръвчета. Най-голямата градина с праскови в Сливенско е от 600 декара. Над 100 земеделски производители са регистрирани в Областната дирекция "Земеделие и гори" като притежатели на градини над 5 декара.

Недостигът на средства за инвестиране в създаването на нови градини и разпокъсаността на земята са двата основни проблема в производството на праскови. Над 1000 лева, според специалистите, са необходими за създаване на нова прасковена градина./focus-news.net

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.