1. Начало
  2. Новини
  3. Селекция
  4. Хибридите Декалб – гарантиран добив!

Хибридите Декалб – гарантиран добив!

Земеделски стопани от Силистра разчитат на продуктите на фирма БАЙЕР

Земеделски производители от област Силистра разчитат на генетиката Декалб при царевица за високи резултати. Хибридите са част от продуктовата листа на фирма Байер. От 6 години в село Нова Черна, община Тутракан, се сее царевица Декалб, разказва Христо Филев, организатор на производството.

2200 дка като по-голямата част са хибриди Декалб. Основните продукти, на които залага Христо Филев, са DKC 4541 - стабилен и пластичен, позволява по-голяма сеитбена гъстота, и DKC 4670 - вискодобивен, особено в полетата, разположени близо до река Дунав. Там хибридът е разгърнал своя капацитет и дава до 1150 кг/дка.

„В началото на вегетацията имахме валежи, но след това настъпи продължителен период на засушаване. Въпреки това хибридите Декалб успяха да преодолеят стреса и да получим стабилни добиви. Резултатите са показателни - от 1000 до 1150 кг/дка”, разказва още Христо Филев. Той е категоричен, че и през следващата стопанска година генетиката Декалб ще бъде сериозна част от производството на стопанството заради своето дружно поникване, бързо преодоляване на стреса по време на вегетация, стабилно представяне.


95 % от площите с царевица на агронома Владислав Вълчев край село Добротица са заети с хибридите от портфолиото на Байер. „Основните продукт, на които заложихме, са DKC 4351, DKC 4541, DKC 3939 и DKC 5068. Те се отличават със стабилен добив, издържат на температурен и воден стрес. Останахме доволни по време на жътвата”, допълва още агрономът. В района на село Добротица условията са били засушливи. Сеитбата е извършена на по-голяма дълбочина. „След самата сеитба обаче рязко спаднаха температурите и заваля. Всичко това забави поникването. Въпреки това хибридите Декалб показаха, че могат да преодолеят такъв тип стрес”, обобщи още Владислав Вълчев. От 900 до 1000 кг/дка е равносметката след прибиране на всички царевични хибриди.
Растителната защита при царевицата и в село Нова Черна, и в село Добротица е изведена с продуктите на Байер. По този начин успехът е гарантиран, категорични са фермерите.

Автор: Галина Недкова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.