1. Начало
  2. Новини
  3. Селекция
  4. Изградена е Национална система за производство на сертифициран овощен посадъчен материал

Изградена е Национална система за производство на сертифициран овощен посадъчен материал

Системата има за цел да насърчи овощарите в България да произвеждат само здрав материал, свободен от вируси и от основни бактериални и гъбни болести

 

Национална система за производство на сертифициран овощен посадъчен материал е изградена в страната от работна група към Министерството на земеделието и горите (МЗГ) с подкрепата на проекта ФАМАД към Германското дружество за техническо сътрудничество, съобщи Цветко Георгиев, директор на Дирекция "Растениевъдство и контрол на качеството на пресните плодове и зеленчуци" в МЗГ, съобщиха от пресцентъра на министерството.

Системата има за цел да насърчи овощарите в България да произвеждат само здрав материал, свободен от вируси и от основни бактериални и гъбни болести, а тези, които ще засаждат нови овощни градини да търсят само сертифициран материал, гарантиращ им автентичност на желания сорт, високо качество и здравно състояние на закупените дръвчета.
Ябълка, круша, дюля, слива, кайсия, праскова, череша, вишна, орех бадем, лешник, малина, къпина и касис са сред овощните видове включени в изградените вече маточни градини от базов посадъчен материал.

С помощта на българо-германския проект ФАМАД у нас са внесени безвирусни подложки, калеми и готови дръвчета за създаване на маточници за подложки и маточни градини за калеми от базов материал в Пловдив, Кюстендил, Троян, Сливен и Севлиево. От посочените маточни градини се добиват калеми за присаждане като още през 2003 г. техният капацитет беше над 350 000 пъпки. През юли-август тази година се очаква да се получат от всички овощни видове около 800-900 000 пъпки годни за окулиране в разсадниците на страната.

Адресите за контакти с маточните градини за калеми от базов материал са следните: Институт по овощарство-град Пловдив, Институт по земеделие-град Кюстендил, "Овощен разсадник" ЕООД-град Севлиево, Институт по планинско животновъдство и земеделие-град Троян и Опитно поле по прасковата-град Сливен./focus-news.net

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.