1. Начало
  2. Новини
  3. Селекция
  4. Китай одобри първия собствен генно редактиран сорт

Китай одобри първия собствен генно редактиран сорт

В момента компанията изследва около 20 други генно-редактирани култури

Китай одобри първия собствено разработен сорт генно редактирана соя, изтъквайки безопасността както за хората и животните, така и за околната среда. 
 
Соята, разработена от частна биотехнологична компания, има два модифицирани гена, значително повишаващи нивото на здравословна мастна олеинова киселина в растението. Сертификатът за безопасност е одобрен за пет години, се казва в документ, публикуван от Министерството на земеделието и селските райони.
 
За разлика от генетичната модификация, която въвежда чужди гени в растението, генното редактиране променя съществуващите гени. Технологията се счита за по-малко рискова от досегашните варианти и е с по-лек регулаторен режим в някои страни, включително Китай.
 
В момента компанията изследва около 20 други генно-редактирани култури, включително ориз с по-висок добив, пшеница и царевица, устойчиви на хербициди ориз и соя и богата на витамин С маруля.
Подобни опити се провеждат и в Съединените щати, където една фирма разработи високоолеинова соя, произвеждайки здравословно масло, което беше първата генно редактирана храна, одобрена в САЩ през 2019 година.
Преди китайските фермери да могат да отглеждат новата соя, са необходими още редица административни стъпки, включително одобрения на сортове семена с променени гени. Наблюдатели коментират, че това ще се случи много бързо, тъй като търговското напрежение, нестабилното време и войната в големия износител на зърно Украйна увеличиха опасенията в Пекин относно изхранването на 1,4 милиарда души в страната. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.