1. Начало
  2. Новини
  3. Селекция
  4. Край село Обнова – изпепеляваща суша, но и големи очаквания към иновативни хибриди царевица и слънчоглед

Край село Обнова – изпепеляваща суша, но и големи очаквания към иновативни хибриди царевица и слънчоглед

Платформата Портфолио Фарм показва как се прави земеделие в екстремни условия

Въпреки адската суша в Плевенския район, добиви ще има, категоричен е Здравко Босев, който е сред организаторите на Портфолио Фарм край с. Обнова. Полето е изведено от фирма Еко Виста. Дни преди жътвата на царевицата и слънчогледа, се вижда перфектно свършената работа, констатира специалистът, обхождайки посевите.

Той посочи, че на опитната платформа е представено цялото портфолио на Кортева при слънчогледа. Пет от хибридите са известни и продължават да радват стопаните с високи и стабилни добиви. Единият от тях е шарен слънчоглед, който се използва за храна на птици и е стандарт по ивичност на семената в Северна и Западна Европа, където е основният пазар на този тип слънчогледова продукция, посочи Здравко Босев.

Десет от хибридите са последно поколение иновативна селекция. Те са получени в резултат на селекция на нови родителски линии, вследствие на което имат по-висок добивен потенциал от порядъка на 4-5 % и по-висока масленост. Сред тях впечатление прави новият шарен слънчоглед с подобрен продуктивен потенциал, подобрен здравен статус и повишена сухоустойчивост.

Новите конвенционални линолови слънчогледи също дават надежди за добри резултати. Средно изпъкналите пити позволяват отлично изхранване и в центъра на питата. Това е характерна черта на новата селекция.

Кортева е единствената фирма, която предлага високоолеиови хибриди по технологията Експрес. 91-92% е съдържанието на олеинова киселина, като надвишава значително стандарта от 82% при изкупуване. Това прави тези слънчогледи много търсени у нас.

На полето са представени и новите Експрес толерантни линолови слънчогледи. Те са с подчертана сухоустойчивост, отличен продуктивен и пластичен потенциал, високо съдържание на масло. В Clearfield® сегмента има два хибрида със силно изразена сухоустойчивост. И това ненапразно беше изтъкнато от Здравко Босев заради тежката суша, покосила страната ни тази година. От 20 юни до края на август падналите дъждове са едва 10 л на кв.м. Тоест, опрашването и формирането на добива се е случило при критични за растенията условия – при температура 34-35 градуса, в отделни дни и до 40 градуса. Въпреки това – двете култури са заложили добри добиви.

При царевица сърцето на опита е Optimum® AQUAmax® продуктовата линия. Представени са 10 хибрида, 5 от които са познати на земеделските производители и 5 хибрида, които са последно поколение селекция. Те са предназначени за рационално и икономично използване на наличните водни запаси в почвата. Имат отлично развита коренова система, която прониква дълбоко в почвата и черпи водни запаси и хранителни вещества от там.

При хибридите от Optimum® AQUAmax®

продуктовата линия има отличен синхрон между фази изметляване и изсвиляване. Получават се едни отлично озърнени кочани до върха.

 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.