1. Начало
  2. Новини
  3. Селекция
  4. Мариела Йорданова: В година с болести и вредители италианската селекция на Сембодиа се отличава на полето

Мариела Йорданова: В година с болести и вредители италианската селекция на Сембодиа се отличава на полето

Сембодиа семена представи предложенията си в Деня на пшеницата в Кубрат

За 18-и път в Кубрат се проведе открит Ден на пшеницата в стопанството на Мариела Йорданова. На полето бяха представени над 40 различни сорта и хибрида ечемик, пшеница и тритикале. Едни от най-впечатляващите посеви бяха тези на Сембодиа семена. „От две години предлагаме 4 сорта от италианската селекция на Сембодиа семена – Каронте, Катуло, Набуко и Зетае. Имаме впечатляващи резултати на местно ниво. Като партньор избрахме г-жа Мариела Йорданова, която има традиции в семепроизводството, земеделците ѝ се доверяват. Препоръчвам им да си закупуват семена С1 и С2 от местни производители, защото са произведени за съответния регион“, каза Венета Цончева, търговски представител на Сембодиа за Силистра.

 

„Тази година, която е супер наситена с вредители и болести, селекцията се отличава на полето. Аз си харесах Каронте и започнах семепроизводство от него. Каронте, специално, не беше нападнат от патогени тази година. Като отчетем опитите, ще си избера и следващ сорт. Тези сортове са сухоустойчиви и устойчиви на болести“, сподели Мариела Йорданова, домакин на Ден на пшеницата.

 

Катуло е сорт мека пшеница, с интересен баланс между добив и качество, създаден да дава добив, а хлебопекарните му показатели са завидно високи. Освен добив – той дава и качество на зърното. Формира едър клас, отговаря щедро при по-интензивни условия.

Каронте е средно ранен до ранен сорт, представя се конкурентно при по-бедни почви и по-засушливи условия.

Набуко е ранен сорт, типична премиум пшеница, с много високи показатели, заради които зърното може да бъде реализирано на по-висока цена.

Зетае е сорт твърда пшеница. На полето в Кубрат се наблюдават отлично оформени класове въпреки неблагоприятните условия. Понася късна сеитба, като растенията ще могат да завършат вегетационния си цикъл успешно.

„Сортовете са с много висока братимост, тоест няма нужда да се сее с висока гъстота. Към края на септември може да се сее с 400-450 семена на кв.м, а в края на сеитбения прозорец – 500-550 семена на кв.м. Ако растенията не успеят да влязат във фаза братене заради неблагоприятни условия, нищо страшно не се случва с нашата селекция. Късните зимно-пролетни братя успяват да изнесат потенциала на растенията в максимална степен. До 100 процента от братята са класоносни.

Ако температурите са твърде високи през зимата, а през пролетта има застудявания и температурни амплитуди – нашите сортове се справят и в тези условия. Доказателства са тези опитни полета – виждаме, че няма абортирали класове, те са нормално оформени, с висок потенциал“, каза Димитър Дойчев, продуктов мениджър на Сембодиа.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.