1. Начало
  2. Новини
  3. Селекция
  4. Месодайното говедовъдство влиза организирано в „голямото семейство” на говедовъдите

Месодайното говедовъдство влиза организирано в „голямото семейство” на говедовъдите

Снимка:

Димитър Зоров поздрави и пожела добри резултати в работата на новосформираната Развъдна асоциация

Председателят на Националния съюз на говедовъдите в България – Димитър Зоров поздрави и пожела добри резултати в работата на новосформираната Развъдна асоциация на месодайните породи Абердин Ангус, Херефорд и други месодайни породи. Също така, добави да се включат и вземат активно участие в развитието на нашето говедовъдство и особено месодайното, което вероятно ще стане алтернатива на много говедовъди ако кризата в млечния сектор продължава.

На 29.04.2019г в гр.Сливен се проведе учредителното събрание на асоциацията. Може би по стечение на съдбата в тази зала през 2000 г бе учреден един от първите браншови съюзи в говедовъдството в страната- РАМП-Сливен. Само четири години по-късно пак в тази зала стартира първата работеща неправителствена развъдна асоциация в България. Тогава се започна с една кофа, шишенца, пипета и една кола. Фермерите доказаха, че могат да преодоляват трудностите и сега АРЧШПБ-Добрич , която е наследник на първата асоциация обединява над 250 фермери с над 35000 животни. Плодът от развъдната дейност са налице - фиксирана е средна млечност от над 7000кг за лактация, има пет ферми със средна млечност над 10000 кг има над 600 крави, които дават над 12000 кг мляко за лактация.

На събранието участваха 49 фермери от цялата страна отглеждащи около 4000бр. животни от месодайните породи. Повечето млади хора, но с достатъчен опит както в отглеждането така и с търговията на животни. Независимо от това, че са буйни като отглежданите от тях животни, тук проявиха голям разум и много делово, с уместните предложения стигнаха до точната формула на Устава. След това избраха Управителен съвет в, които влезе по един представител от всеки регион на страна където се отглеждат животни от тези породи. За председател на асоциацията бе избран Иван Генчев от Сливен. Млад човек, завършил хранително вкусова промишленост, но минал през фермата на млечното говедовъдство, а сега фамилията отглежда и  над 200 бр. месодайни говеда. Другите членове на УС са също известни личности в това направление-с опит и знания. Предстои регистрирането на асоциацията в съда и защита на развъдната програма в МЗХ. Целите на асоциацията са първоначално да се регистрират стадата, да се създаде хард бук, да изпълняват Наредбите относно развъждането и контролирането на животните. Към това може да се добави осигуряване на най-добри мъжки и женски разплодни животни.

Схемата ще продължи с активно участие в работата по законодателството и наредбите свързани с месодайното говедовъдство и накрая търговията с месодайни животни да бъде в полза на фермерите.


Автор: Михаил Михайлов

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.