1. Начало
  2. Новини
  3. Селекция
  4. Министър Найденов откри Националното изложение по животновъдство в град Сливен

Министър Найденов откри Националното изложение по животновъдство в град Сливен

България има много качествен генетичен ресурс, който е важно да намери своята реализация

От всички сектори в аграрния отрасъл, животновъдният сектор е в най-тежко състояние. За първи път в края на миналата година животновъдите получиха субсидия. Това каза  министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов по време на откриването на Националното изложение по животновъдство в град Сливен. През  първите две години от членството на страната ни  в ЕС, българското животновъдство не се възползва от европейските средства, затова наш приоритет е да минимизираме тази разлика, подчерта министър Найденов. Той съобщи още, че  бъдещата Агенция по храните  ще бъде второстепенен разпоредител с бюджетни средства към МЗХ, а ръководството й ще се назначава от Министерски съвет.

Страната ни успя да извоюва подпомагане на икономически уязвими ферми в необлгодетелствани райони и е една от първите страни в ЕС, която ще прилага тази схема, съобщи заместник- министърът на земеделието и храните д-р Цветан Димитров. Той допълни, че се надява от другата година да може да се отпусне и  подпомагане по схема за трансформиране на  производство в секторите -  тютюн, зеленчуци и овощарство.

Вече са разплатени 3,6 млн. лева на над 4000 млекопроизводители, съобщи изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие”-Разплащателна агенция Калина Илиева. Тя уточни, че  по линия  на помощта  „де минимис” вече  може да се кандидатства от 25 май 2010 г. до  18 юни, а до 13 август 2010 г., средствата ще бъдат разплатени. По линия на директните плащания над  21 000  млекопроизводители са подали  заявления. 119 00  са общо заявленията за кампанията, като 31 000 са заявленията на тютюнопроизводителите.

Заместник-министърът на земеделието и храните Светла Боянова съобщи, че  от 14 юни 2010 г ще стартира приемът на документи по Мярка 121 „Модернизиране на земеделски  стопанства” от Програмата за развитие на селските райони /2007-2013 г. /, по която могат да се възползват и  представителите от млечния сектор. България има много качествен генетичен ресурс, който е важно да намери своята реализация,  каза от своя страна  Васил Николов, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството.

На изложението в Сливен  са представени 11 породи  говеда, 24 коне от 17 породи, 26 породи овце /риплянска овца, брезнишка, медно-червена, карнобатска и др./ от 400 изложени, 30 кози от  три различни породи, като за първи път се представя месна виторога дългокосместа коза, 3 породи свине и още кучета, птици и зайци.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.