1. Начало
  2. Новини
  3. Селекция
  4. Над 23 млн. лв. е финансовата корекция по водния цикъл на община Костинброд

Над 23 млн. лв. е финансовата корекция по водния цикъл на община Костинброд

Проектът е изключително важен за жителите

100 години няма да стигнат на община Костинброд да плати финансовата корекция, която беше наложена от управляващите. Корекцията е на стойност 23 млн. и 700 хил. лева, което многократно превишава бюджета на общината. Това заяви кметът на Община Костинброд от ПП ГЕРБ Милен Димитров по време на обществено обсъждане във връзка с корекцията, наложена по Оперативна програма „Околна среда“, в размер на 25% от стойността на проекта за нов воден цикъл на града. На срещата, която се проведе в Народно читалище „Иван Вазов“ в Костинброд, присъстваха над 600 граждани на общината.

„Ако финансовата корекция се потвърди, спираме строителството и тогава за Костинброд ще има риск от наводняване и системно спиране на водата, а бизнесът ще заобикаля града. Ако проектът бъде спрян, можем да получим санкция в размер на 100% по директивата на Европейския съюз и тази санкция няма да засяга само общината, а и държавата”, подчерта Димитров. По думите му, проектът за воден цикъл е изключително важен за жителите на община Костинброд, а реализацията му ще реши голяма част от основните инфраструктурни проблеми в града.

На срещата присъства ръководителят на Оперативна програма „Околна среда“ в МОСВ Спиридон Александров. На въпрос от страна на гражданите: „спазихте ли процедурата за налагане на санкцията?“, Александров  отговори: „Ние нарушихме собствената си процедура”.

Според народния представител от ГЕРБ и заместник-министър на околната среда и водите в периода 2009-2013 г. Ивелина Василева, държавата трябва да помага на общините, а не да им пречи. „Всички трябва да обединим усилията си, този проблем не трябва да се политизира, но държавата трябва да се вземе в ръце. Тези проекти са минали безброй проверки, някои от тях и от европейските одитори. 86 общини са наказани и никой не разбира защо не са спазени процедурите“, попита Василева.

Покани за общественото обсъждане бяха отправени към министър-председателя на Република България, председателя на Народното събрание, министъра на финансите, министъра на околната среда и водите и областния управител на София Област, но те не се появиха на събитието.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.