1. Начало
  2. Новини
  3. Селекция
  4. Рекордьори по добив от слънчоглед и царевица от бранда Pioneer®

Рекордьори по добив от слънчоглед и царевица от бранда Pioneer®

ЗК „Бъдеще“ и земеделецът Кънчо Кутев избраха селекцията на Кортева

corteva04
За поредна година ЗК „Бъдеще“ жъне високи добиви от хибридите царевица и слънчоглед на Кортева. Въпреки сушата, от порядъка на 70-80 дни без капка дъжд - резултатите са отлични, съобщи със задоволство председателят Теньо Черкезов.

От няколко години близо 100% от площите на стопанството с царевица и слънчоглед са заети с хибриди от бранда Pionеer®.

На производствените площи с капкови системи за напояване е засят хибридът Р0217. От него традиционно добиват около 1 700-1 800 кг/дка. В неполивните парцели са заложили на Р9241, от който жънат над 800 кг/дка.

„Много сме доволни“, лаконична е агрономката Татяна Барова и обяснява на какво се дължат високите добиви - добре озърнени кочани до върха, 18 реда с по 38 зърна във всеки един от тях. „Обичаме да експериментираме с новите хибриди на Кортева. До момента селекцията работи безотказно, нямаме разочарования“, признава тя.

Тази година се убедили и в лидерските качества на най-новия хибрид слънчоглед на американската компания Р64LE162, при който достигнали добив от 370 кг/дка. Това дало основание да направят ранна заявка за семена за следващата пролет.

 „Подобрената устойчивост на агресивни раси мана и синя китка при новите ни хибриди слънчоглед ги изстреляха отново на върха по добиви “- добави регионалният агроном на Кортева за обл. Ст. Загора - Тихомир Острешев и уточни, че P64LE162, P64LE168 и P64LE166 са непобедими като резултати във всички части на региона.

„Ще продължаваме и за в бъдеще да работим с Кортева, защото чрез тяхната продуктова листа намираме достойно място в производството. Освен че инвестираме в нова и иновативна техника, инфраструктура, оборудване на складовата база, изключително държим на качествената селекция. В основата на едно производство стои възможността да използваме генетичните заложби на съответните хибриди, които съвременната наука ни дава и ние го правим по най-добрия начин. Съответно това рефлектира и върху нашите резултати. Земеделската кооперация е една от малкото стабилни през годините и с високи резултати. Много сме доволни от хибридите на Кортева“, допълни Теньо Черкезов.

„Тези добри добиви са постигнати при невиждана суша от около 70-80 дни, което е безспорно доказателство за неоспоримите качества на хибридите ни“, уточни регионалният представител Тихомир Острешев.

На кооперацията беше връчен специален плакет, който Кортева присъжда на дългогодишните си партньори за лоялност към марката: „Надявам се още дълги години да си партнираме и да получавате върхови добиви от нашите семена“, каза регионалният представител на Кортева.

„За мен е чест лично да получа тази награда, защото вашето участие в добрите резултати на кооперацията е осезателно“, отговори председателят и напомни, че добрите добиви, на които се радват, са част от самоотвержена работа на специалистите в земеделската кооперация.

corteva02
 

Хибриди, които виреят и върху бедни почви, при ниски пролетни температури

„Трудно се прави земеделие в днешно време, особено в беден откъм плодородни почви и тежки климатични условия район какъвто е около гр. Шипка. Земите са 9-та и 10-та категория, почти няма органично вещество и хумус. Преобладава чакъл и пясък, киселинността е висока и ако искаш да получиш висок добив, трябва или да си много съвестен фермер, или да използваш семена на световно ниво“, коментира Тихомир Острешев, регионален представител на Кортева. Заедно със собственика на полето Кънчо Кутев подбрали хибриди, които пасват най-добре на спецификата на обработваемите площи.

Р9363, ФАО 340, е тестван при неблагоприятни условия в цялата страна. Подходящ е за неполивни условия. Хектолитровото му тегло е отлично, има висока маса на 1000 семена, типичен конски зъб, доста търсен е от търговците и от земеделците. Освен това е позициониран в ниския ценови клас и който не иска да дава много пари за скъпа генетика, го избира. Позволява да се сее дори по-рано, на по-студени почви между 7-8 градуса.

В района на Раднево и Казанлък земеделците го сеят в края на март и се отблагодарява с много стабилни добиви от порядъка на 600-650 кг/дка при сухи условия.

corteva 03
 

Хибридът е отличен партньор на Р9241 от продуктовата линия Optimum® AQUAmax®, който е готов за жътва в края на месец август, за да освободи полетата за следващата култура. Традиционно царевицата от този тип формира 2-3 кочана. Трябва да се отбележи, че собственикът на земята е засял хибрида в края на месец юни. Кочаните са 18-редови с около 700-750 зърна. Сметката показва, че при 7 хил. кочана добивът е между 1200 и 1300 кг/дка. Генетиката Pionеer много бързо отдава влагата, което допълнително спестява разходи от сушене на зърното.

„Царевицата има добро опрашване и вероятно тази година бъдем рекордьори, нищо че категоризацията на земята ни е ниска. Приблизително очакваме около 1300-1400 кг/дка. За догодина ще увеличим площите с тези хибриди“, обеща със задоволство Кънчо Кутев, който притежава една от най-големите ферми за отглеждане на месодайната порода Абердийн Ангус.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.