1. Начало
  2. Новини
  3. Селекция
  4. Садят наша роза в японския дворец

Садят наша роза в японския дворец

Със селекцията на новия сорт се заели ст. н. с. Недков и неговата колежка от Института по розата в Казанлък н. с. Наташа Ковачева

 

Розата, която кръстихме на японската принцеса Айко, се развива много добре. Вече е в саксия и е възможно до май дори да цъфне. Това заяви вчера шефът на Института по розата и етеричномаслените култури в Казанлък ст. н. с. Недко Недков. Той припомни, че уникалното цвете ще бъде подарено на принцесата от президента Георги Първанов на тазгодишното изложение ЕКСПО в Япония. Ритуалът е предвиден за 13 май, обявен за Ден на България.

Розата и розопроизводството е акцент в нашето участие. Огромно фотопано от Розовата долина с логото "България - страна на розите" ще посреща гостите в българския павилион на ЕКСПО 2005.

Идеята да създадем специална декоративна роза за японската принцеса Айко се роди на миналогодишния Пловдивски панаир, припомня си Недков. Предложението било на шефа на панаира Йордан Радев, но горещо го подкрепили и от министерствата на икономиката и на земеделието. Идеята приели с акламации японското посолство у нас и българският посланик в Токио Благовест Сендов.

Със селекцията на новия сорт се заели ст. н. с. Недков и неговата колежка от Института по розата в Казанлък н. с. Наташа Ковачева. Те избрали два хибрида, които пазят в тайна, за да остане новата роза наистина уникална. Единственото, което можем да кажем сега, че "Айко" ще бъде тъмночервена.

Пурпурното кадифе като кралски цвят бил избран след сондажи с много японски представители. Авторите не изключват да е имало дискретни консултации и с императорския двор в Япония за необичайния подарък. Както бе обявено, почти е сигурно, че японският престолонаследник и съпругата му няма да имат друго дете, освен 4-годишната Айко. Дори се заговори за промяна в конституцията, която да позволи тронът да се наследява и от жена. Така че след време може да се окаже, че България е създала нов сорт роза, кръстен на японската императрица, прогнозира Недков. Селекцията на практика стартира миналото лято. Тъкани от двата избрани хибрида рози били изпратени в Института по генно инженерство в София. Тук специалистите получили ин витро общо 20 кълна, които се развивали няколко месеца в епруветка. След това разсадът бил преместен в Казанлък и от месец расте в саксии под грижите на специалистите в Института по розата. Кълновете в 20-те саксии се развиват много добре, вече са високи 20-25 см, обнадежден е Недков. Според него наистина е възможно до 13 май те да разцъфнат и президентът Първанов да поднеса на японската принцеса Айко разцъфнала роза.
Домакините вече са заявили, че ще засадят пурпурното цвете в двора на японския император Акихито. Монархът е запален градинар и има навика лично да наглежда любимите си китки.

Със сигурност розата, кръстена на Айко, ще бъде сред тях.
От следващата година новата роза ще бъде пусната за свободна продажба и у нас./standartnews.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.