1. Начало
  2. Новини
  3. Селекция
  4. Синджента представи иновации на Fruit Attraction 2022 в Мадрид

Синджента представи иновации на Fruit Attraction 2022 в Мадрид

Компанията показа новостите в агротехниката за зеленчукови семена и защита на културите

Световният лидер в агробизнеса Синджента взе участие в изложението Fruit Attraction, което се проведе в Мадрид (Испания) от 4 до 6 октомври 2022. Компанията представи усилията си към това да предоставя стойност с всяко действие и да дава качествени решения. Тя показа най-новите си иновации в агротехниката за зеленчукови семена и защита на културите. “Иновациите ни отговарят на текущите изисквания за оптимизация на качеството и гарантират сигурността на храната, като същевременно подобряват нейния вкус и увеличават добивите. Това ще помогне за намаляване на отпадъците вбъдеще,” каза Дейвид Бодас, мениджър „Верига на стойността за зеленчуковите семена” на компанията за Югозападна Европа.

Ето и някои от иновациите, които компанията представи по време на изложението. iStem карфиол, отличен с бронзовата награда за иновация на Fruit Logística 2022 г. Той се откроява сред останалите представени новости, не само заради добрия му вкус, но поради малкото отпадъци, които производството му генерира. Интересното в тази иновация е, че всичко от карфиола е ядливо. Стъблата му, например, са нежни и хрупкави, с по-сладък вкус. Друг голям плюс на иновацията е, че се приготвя бързо и лесно и може да се консумира както сурово, така и сготвено. Карфиолът е вкусен, независимо дали е изпечен, сварен, задушен или пържен. Това е здравословен вариант поради високото съдържание на фибри и витамин С, които са жизненоважни за поддържането на добро хранене.

Друга иновация беше показана при пипера. Чрез разработване на нови сортове компанията цели да намали загубите и да максимизира производството. Представените сортове бяха Saitama и Hokkaido, които са устойчиви на основните заболявания, засягащи тази култура.

Компанията запозна посетителите и с нови сортове чери домати като Onuba, домат с изключителен вкус. Отличава се с високо съдържание на захари и био киселини, съчетани с хрупкава текстура и запазващи усещането за сочност. Специалистите характеризират новия Onuba като вкусова експлозия. Синджента представи и подобренията си по вида „Бейби - плъм“. Новоразработените видове Cyriele и Eyfele са с резистентност към вируса на жълто листно завиване на листата (TYLCV) и се присъединяват към семейството на Bamboo, Angelle, Seychelle и Bamano.

Показа се още напредъкът на синджента в качеството, вкуса и твърдостта на дините. Добрите резултати са били затвърдени и след събирането на реколтата. Поради тази причина компанията официално представи новата си диня - сорт Jamaica, която се отличава с интензивен червен цвят на вътрешността в ярък контраст с черния цвят на кората.

Във връзка с решенията за растителна защита, тази година световният гигант представи своя каталог “Биологична защита и биостимулатори” по време на Fruit Attraction 2022. В него могат да се открият иновации като Persicop. Това е продукт с биологичен произход и основната му функция е да фиксира атмосферен азот дори в присъствието на кислород. Използването му води до подобряване на растежа, добива и качество на реколтата, дори при стресови условия.

“Ние предлагаме устойчиви решения, които позволяват по-ефективното използване на все по-оскъдните ресурси, намаляват вложенията в производството и помагат значително с редуцирането на хранителните отпадъци в цялата хранителна верига“, допълни Джереми Чабанис, Директор „Верига на стойността за зеленчуковите семена“ на Синджента в Европа, Африка и Близкия Изток.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.