1. Начало
  2. Новини
  3. Селекция
  4. Специалистите съветват: при неблагоприятни условия използвайте доказани семена

Специалистите съветват: при неблагоприятни условия използвайте доказани семена

В трудни години е добре семената да са с вече утвърдено поведение

На прага на сеитбите на пролетници, земеделските производители са застанали пред поредното климатично предизвикателство. Голямото количество сняг и валежи в последния месец направиха почвите влажни и ще затруднят предсеитбена подготовка, която трябваше вече да е към края си.  

В такива неблагоприятни условия, когато агротехническите мероприятия  се пропускат и това може да доведе до компрометиране на посева, е изключително важно да се обърне внимание на посевния материал - важен фундамент за един добър добив. Семената трябва да са с установен произход и качествена генетика, която съчетава в себе си всички необходими за високия добив характеристики, а именно - толерантност на стрес, стабилност при различни почвено-климатични условия и устойчивост на болести и вредители.

В трудни години като предходната и тази, която се очертава аналогична, е добре семената да са с вече утвърдено поведение и с доказали се качества. Затова от Еуралис Семена, чиято качествена селекция хибриди е доказала достойнствата си през годините, предлагат на фермерите два хибрида царевица и слънчоглед, които дори и при трудни предсеитбени условия, ще подпомогнат задачата на фермерите, осигурявайки добър начален старт на сезона.

Предложението при слънчогледа е флагманът на френската компания -  средно късният ЕС ФЛОРИМИС CL. Лидер при Клиърфийлд технологията, този хибрид вече 5 години няма пропуск, независимо от условията или региона, в който е засят. Флоримис се отличава с много бърз начален старт, силни и здрави растения, добре облистени за по-добро използване на слънчевото греене, с полуизправена пита. Устойчив на икономически важните болести (фома, фомопсис, склеротиния), а добивите, дори и при неблагоприятни условия, са не по-малко от 350 кг/дка.

При царевицата, ЕС СЕНЗОР е продуктов лидер в групата по ФАО 400. Това е хибрид с голям потенциал за добив, като устойчивостта му на стрес е най-висока в цялото портфолио на френската фирма. Толерантен към икономически важните болести и полягане. Компенсационната му способност е повече от отлична, а отдаването на влага в края на вегетацията е изключително бързо. Резултатите от добиви на масови полета на този хибрид през годините са показателни за качествата му – около 1 000 кг/дка при неблагоприятни услови и около 1 400 кг при оптимални.

От Еуралис Семена съветват да залагате на качествени семена, проверени и доказали се през годините във всички региони на страната.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.