1. Начало
  2. Новини
  3. Селекция
  4. Татяна Динева, агроном: Най-добри резултати получаваме от хибридите Пионер

Татяна Динева, агроном: Най-добри резултати получаваме от хибридите Пионер

Открит полски ден показа новостите от Кортева

Винаги високи резултати от царевицата на Пионер

Мащабна демо платформа проведе фирма Кортева в обработваемите площи на земеделската кооперация „Бъдеще“.

„Правили сме опити и с конкурентни на тях фирми и сме се спрели изцяло на портфолиото хибриди Пионер. Защото през годините сме се убедили, че се получават най-добри резултати“, подчерта Татяна Динева, агроном на ЗК „Бъдеще“.
tatiana-dineva

Татяна Динева, агроном на ЗК „Бъдеще“

Опитният парцел включва 14 хибрида царевица при капково напояване. „Благодаря на кооперация „Бъдеще“, че за поредна година се довери на нашата генетика. За наша радост, с такива хора се работи много лесно, знаят какво искат да постигнат, не пестят ресурс за инвестиции в нови хибриди и затова нещата им се получават“, с удовлетворение разказа регионалният представител за Кортева за обл. Стара Загора Тихомир Острешев.

tihomir-ostreshev

Тихомир Острешев, регионален представител за Кортева за обл. Стара Загора

Очакванията са за високи добиви и от царевицата, и от слънчогледа, обясниха домакините на полето. Много от хибридите им и при двете култури са нова генерация. Предсеитбено е внесен оборски тор, азотен и фосфорен. Надеждите са както обикновено добивите да надхвърлят 1500 кг/дка при царевицата.

Основните хибриди, които обикновено земеделците залагат в района на Стара Загора, са на полето на земеделската кооперация - като Р0217 - добре доказал се в България и Румъния. Интензивна генетика с висок хектолитър и стабилен добив. Поради добрите показатели все повече разширява ареала си на позициониране в различни части на страната. В момента Кортева тества още няколко хибрида от подобно ФАО като Р0260, очаква се хибридът да има по-добра алтернатива.

На един от опитните парцели е позиционирано направлението за силаж. То превъзхожда в пъти конкуренцията, тъй като хибридите съдържат по-малко целулоза, повече скорбяла и амилопектин, като съответно се получава по-добре усвояване на силажа от кравите, по-висока хранителна стойност и по-висок млеконадой. Това е причината фермери, които искат да изкарат добър и качествен силаж, да залагат на бранда Пионер, сеейки хибридите от ФАО 450 и нагоре. Такъв хибрид е Р1332, а Р1049 традиционно прави от 18 до 20 реда в кочан. Той е с ФАО 600 и е изключително подходящ, както за силаж, така и за биогаз, а защо не и за зърно. Миналата година от него са добити над 2 т/дка, при влага от 15-16 пункта.

За стопаните, които залагат на високи добиви и при по-неблагоприятни, засушливи условия, са хибридите от Optimum® AQUAmax® продуктовата линия. 

„Това не е маркетинг трик, а наистина хибридите са с доказано по-висока толерантност на засушаване и по-добро опрашване по време на големите жеги“, припомни Тихомир Острешев. Силно застъпен хибрид е Р9241 Optimum® AQUAmax® - ФАО 370."

Нови предложения като партниращи продукти са Р9639, Р9367 и вече доказалият се Р9363. А за фермерите, които се опасяват, че няма достатъчно влагозапасяване и условията не са подходящи за царевица, Кортева се е погрижила за решаване на този проблем, като от следващата година за масова употреба ще бъде пуснат хибридът Р7818.

Хибриди с ФАО 250-300 - като Р8904, Р8604 и Р8834, спокойно могат да бъдат засети в силно засушливи райони, като се отблагодаряват с прилични добиви. Изключително подходящи са за втора култура.

Растителна защита в царевица

Царевицата е третирана с Кабадекс™ Екстра срещу житното и широколистно заплевеляване в резервоарна смес с Виктус® ОД.

Най-новото предложение в портфолиото на Кортева е продуктът Утриша®N, който съдържа фотосинтетична бактерия Methylobacterium symbioticum, която е селектирана заради отличните си способности да произвежда и осигурява азот в усвоима форма за културите, дори в прецизни земеделски технологии и е с доказана ефективност във всички полски култури. Приложен в начало на вегетация при 6-8-и лист на царевицата, Утриша®N се колонизира в цялото растение, разпростира се до корена и спомага за усвояване и на гранулирания азотен тор, подаден преди това. Утриша®N спомага за по-добра фотосинтеза, по-добре развити растения, по-добър тургор.

Другият използван продукт е азотният стабилизатор N-Лок™. Той се прилага в начало на вегетация при царевицата и спомага да няма загуби на азот, подаден като гранулирано азотно торене.

„Продуктът изисква висока почвена влага - над 80% ППВ. След като бъде приложен, той отдава до 12 седмици, тъй като това е микро N-капсулирана емулсия, която прави защитна зона около корена на растението и така предотвратява измиването на подадения азот. Дозата на приложение е 170 мл/дка, обясни Елена Андреева, търговски представител на Кортева за Стара Загора, Нова Загора, Пловдив, Пазарджик.

Нови предложения в ExpressSun® и Clearfield® технологиите при слънчоглед

Откритият полски ден показа най-високодобивните слънчогледи на Кортева. Два от тях са позиционирани във високоолеиновия сегмент - P64НE244 и P64НE418. Подходящи са за района на Южна България, имат генетическа устойчивост към най-агресивните раси синя китка. Те показват високи резултати дори при супер тежки условия.

corteva-sunflower

Огромен интерес през изминалата година предизвика слънчогледът P64LE162, защото гарантира висок и стабилен добив. Растенията са с много добър здравен профил. Дори е препоръчително да се сеят в райони със силни пориви на вятъра, тъй като стъблото им е здраво и не се пречупва. Друго преимущество на хибрида е зеленият ефект до жътва, което предполага много добро изхранване на питата. Хибридът заслужава да присъства във всяко едно стопанство. Партниращи хибриди в случая са P64LE168, подходящ за малко по-късна сеитба, за по-слаби почви и P64LE166 - най-ранният хибрид в България. Изключително подходящ за закъсняла сеитба и за втора култура. Доказалите се хибриди на полето са P64LE137 и P64LE136.

За любителите на Clearfield® технологията категорично лидер в сегмента е Р64LР130 – хибридът, който заема най-висок пазарен дял в съседна Турция. Изключително подходящ за засушливи райони, с много добро представяне дори при неплодородни почви. Този слънчоглед през годините е непобедим и по отношение на масленост. „Слънчогледовото зърно, добито от хибридите на Пионер, е почти винаги с 2 пункта по-висока масленост от останалите на пазара, зърното е изключително подходящо за белене - поради тази причина търговците на зърно го изкупуват с приоритет“, допълни Тихомир Острешев.

Кортева излиза за новия стопански сезон с нови хибриди рапица на атрактивни цени. Портфолиото беше представено пред земеделци на семинар в Стара Загора. Акценти са Клиърфийлд хибридът РТ279 и конвенционалния РТ302, които се отличават с високо маслено съдържание и стабилен добив.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.