1. Начало
  2. Новини
  3. Селекция
  4. Топ продукти от Corteva AgriScience™ на полето край Гешаново

Топ продукти от Corteva AgriScience™ на полето край Гешаново

Компанията презентира не само постиженията си в селекцията при царевица и слънчоглед, но и резултатите от жътвата на рапица

Фирма Кортева представи в реални условия на полето край село Гешаново свои хибриди царевица и слънчоглед. Това се случи в рамките на Дните на полето, организирани от Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. „Подбрали сме 10 хибрида царевица и хибриди слънчоглед от ExpressSun® технологията. До юни имаше дъждове, но впоследствие настъпи засушаване. Всеки може да види как се държат хибридите на този етап“, заяви Георги Герджиков, ръководител на проекта за България.

На полето е заложена царевица от ранната до късната група по ФАО.

„Тук имаме Р9241, Р9610, Р9889, Р9903, Р0217. Селекцията при тази култура се отличава на първо място със сухоустойчивост, на второ – с толерантност на високи температури. Нашата селекция може да толерира 1-2 градуса повече в сравнение с останалите хибриди на пазара“, допълни Илиян Илиев, регионален представител на Кортева. Експертът допълни, че в Добруджа вече се наблюдава сериозно и силно засушаване, започнаха т. нар. суховеи, но царевичните хибриди устояват на тези трудни условия. 

cortewa-geshanowo

Продуктовата листа със слънчоглед е представена от ExpressSun® толерантните хибриди. 

„Имаме много нови предложения, обещаващи много добър добив. Р64LE162 е с широки големи листа, едрина на зърното, подходящ за белене, по-нисък и по-устойчив на полягане.

При високоолеиновата група също имаме нови предложения. В сегмента по Clearfield® Plus технологията предлагаме няколко нови продукта, сред които P64LP170 и P64LP180“, посочи Илиян Илиев. Той отбеляза, че е важно да се спазва посевната гъстота от 5500-6000 реколтирани растения на декар. 

Предстои рапичната кампания. Фирма Кортева отговаря на предизвикателствата в производството, като излиза на пазара с хибрид, толерантен на фома. „Това е много сериозен проблем по време на поникване на рапицата. Продуктите от новата генерация вече имат в генетиката си ген срещу болестта. Самите хибриди имат много добър начален старт. Така че, дори и при малка влага от 5-6 литра валежи, посевите се гарнират много добре“, изтъкна Георги Герджиков.

Приключиха жътвите на демо опитите на Кортева с много добри резултати. Оказва се, че в Добруджа резултатите са над средните за страната. „Само ще посоча, че от топ хибрида РТ 303 имаме над 500 кг/дка, а от PT 302 дори малко повече. Приходите от рапица при тези добиви са повече от добри“, посочи още Георги Герджиков.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.