1. Начало
  2. Новини
  3. Селекция
  4. Уникален сорт шам-фъстък, носещ белезите и на двата пола, е открит до Асеновата крепост

Уникален сорт шам-фъстък, носещ белезите и на двата пола, е открит до Асеновата крепост

Учените от двата института по овощарство в Пловдив и Рим ще се опитат да облагородят уникалните растения и след няколко кръстоски да получат по-едри плодове

 

Уникален сорт български шам-фъстък беше открит в района на Асеновата крепост. Той бе представен по време на Първия балкански симпозиум по овощарство.

Това, което го прави различен от известните сортове в света, е, че носи белезите и на двата пола, обясни главният селекционер в Института по овощарство проф. д-р Василий Джувинов. Според него в момента учените от Пловдив и Рим проучват новия сорт, за да създадат многостеблен храст или дърво с мъжки и женски цветове. Това ще спести място в засаждането и отглеждането на масивите с шам-фъстък, тъй като досега между два реда женски дървета се слагаше по един ред от мъжкия вид, за да ги опрашва.

Шам-фъстъкът е разнополова орехоплодна култура, която се отглежда предимно в Италия, Испания, Гърция, Средна Азия и САЩ. У нас тя е позната повече като "фисташка". Размножава се чрез семена, издънки или чрез присаждане на подложка. За да даде плод, цветовете на мъжките и женските растения трябва да се опрашат.

Новооткритият сорт в естественото находище в района на Асеновата крепост е дърво с двата цвята. Асеновградската фисташка е двуполова и ражда по-малки от обичайните плодове, подчерта проф. Джувинов. Според него новият вид е диворастящ и затова не става за ядене.

Учените от двата института по овощарство в Пловдив и Рим ще се опитат да облагородят уникалните растения и след няколко кръстоски да получат по-едри плодове. Очаква се това да стане след 2-3 поколения, след като се проучи основно естественото находище в района.

 

AGRO.BG

 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.