1. Начало
  2. Новини
  3. Селекция
  4. В института по тютюна изследват внедряването на чуждестранни сортове

В института по тютюна изследват внедряването на чуждестранни сортове

 

Институтът по тютюна е изследвал в продължение на няколко години внедряването на чуждестранни сортове тютюни в нашата страна. Това коментира директорът на Института по тютюна в Пловдив Димитър Драчев.

Производството на едролистни тютюни тип "Вирджиния",  необходими основно за влагане в нашите марки цигари, главно от типа "американ бленд", в които те са основна съставка, налагаше използване на тютюни от същия тип с повишени качествени показатели. Досега значителна част се внасяше от други страни, типични производителки. Необходимо беше производство на  тютюни тип "Вирджиния", отговарящи на характеристиките на използваните от нас вносни тютюни, поясни Димитър Драчев.
"Това наложи необходимостта да се интродуцират чуждестранни сортове тютюни и да се провери тяхното развитие при екологичните условия на отглеждане у нас. Изследванията в това отношение продължават вече няколко години. Институтът проучи задълбочено показателите на растенията.

В резултат на получените данни за различните интродуцирани сортове се даваха съответни препоръки относно това кои от тях са най-подходящи за съответните райони, в които бяха и внедрени . Крайното решение се базираше на база сравнение на интродуцираните с отглежданите до сега в тези райони тютюни. В определени райони се оказа, че интродуцираните сортове са по-добри, а в други, че отглежданите досега от този тип не отстъпват в качественно отношение от тях. В много случаи вече две години се отглеждат такива интродуцирани сортове, които бяха много добре приети от фермерите и търговците, допълни Драчев.

Засега резултатите са положителни и се очаква стабилизиране производството за районите на Бяла Слатина, Опака, Стара Загора и други райони, допълни Драчев./focus-news.net

 

AGRO.BG 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.