1. Начало
  2. Новини
  3. Селекция
  4. Заместник-министър Събев: За последната година са вписани 10 нови сорта на Селскостопанска академия, а други 9 са заявени за вписване

Заместник-министър Събев: За последната година са вписани 10 нови сорта на Селскостопанска академия, а други 9 са заявени за вписване

Селскостопанската академия успешно съумява да запази биологичното разнообразие и да съхрани генетичните ресурси на страната ни

За последната година са вписани 10 нови сорта на Селскостопанска академия (ССА), а други 9 са заявени за вписване. Това заяви заместник-министърът на земеделието, храните и горите Георги Събев при отбелязването на Празника на земеделската наука, което се проведе онлайн. Той посочи, че това е и поредното доказателство за значението на науката при разработването на иновативни услуги и продукти за селското стопанство. 

Заместник-министър Събев отбеляза, че в контекста на едно от най-големите предизвикателства в земеделието в световен мащаб – климатичните промени, ролята и важността на новите устойчиви сортове култури, които създават и предлагат на бизнеса институтите към ССА, са изключително важни за българското земеделие. По думите му, това налага засилване на тясното сътрудничество с бизнеса и практиката.

„Научните институти към Академията са онзи интелектуален център на българското земеделие, който може ползотворно и успешно да насърчи тези взаимоотношения“, допълни още той.

Аграрният заместник-министър посочи, че Селскостопанската академия успешно съумява да запази биологичното разнообразие и да съхрани генетичните ресурси на страната ни.

„Сигурен съм, че и занапред успешно ще следвате мисията за опазването и развитието на растениевъдството и животновъдството, почвите, водите, рибните ресурси, околната среда, храните, хранително-вкусовата промишленост и аграрната икономика у нас“, каза в заключение заместник-министър Събев.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.